Skip to main content

Κέρδισε τελικά κανείς στην υπόθεση Νόβακ Τζόκοβιτς;

Την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Ένα από τα μεγάλα θέματα των ημερών, που παρακολουθεί και σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, είναι η υπόθεση του σταρ του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς και το τελευταίο «επεισόδιο» της απέλασής του από τη χώρα εξαιτίας σειράς παρατυπιών σχετικά με το εμβολιαστικό του στάτους - απαραίτητο για τη συμμετοχή του στο αυστραλιανό grand slam.

Το Spiegel Online σχολιάζει: «Πρόκειται για το τέλος και την κορύφωση μιας ιστορίας που εξελισσόταν μεταξύ δράματος, φάρσας και ιλαροτραγωδίας (..) Κανείς όμως πλέον δεν μπορεί αμφισβητήσει την άρρηκτη διασύνδεση πολιτικής και αθλητισμού. Η υπόθεση Τζόκοβιτς έγινε το κατεξοχήν παράδειγμα (…) H όλη υπόθεση αποτέλεσε και ευκαιρία προκειμένου να καταγραφεί ποιος έχει τοποθετηθεί για το θέμα και ποιος προσπάθησε να ξεφύγει με τις δηλώσεις του. Ο Ραφαέλ Ναδάλ κέρδισε τις εντυπώσεις με τις ξεκάθαρες θέσεις του, κάτι το οποίο θα ήλπιζε κανείς και για τον κορυφαίο Γερμανό τενίστα Αλεξάντερ Τσβέρεφ. Ο κόσμος του τένις δεν είναι πια ίδιος με εκείνον πριν από τρεις εβδομάδες. Από αυτή την άποψη, το Australian Open δεν μπορεί πλέον να γίνει ένα εντελώς κανονικό τουρνουά. Αλλά τουλάχιστον μπορεί να προσπαθήσει. Οι θεατές το οφείλουν σε όλους εκείνους τους παίκτες που συμπεριφέρθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες».

Από την πλευρά της η Bild διερωτάται αν κάποιος τελικά βγήκε νικητής ή νικημένος από την όλη υπόθεση και σημειώνει: «Τα μόνα καλά νέα είναι ότι υπάρχει επιτέλους σαφήνεια. Κανείς όμως δεν θα πρέπει να αισθάνεται νικητής από την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου ότι ο Τζόκοβιτς πρέπει να απελαθεί αμέσως από τη χώρα. Ενοχλητικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο υπ. Μετανάστευσης Άλεξ Χωκ χαρακτηρίζει τον Σέρβο ‘κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία’. Έτσι μιλά κανείς για έναν τρομοκράτη, όχι για έναν ανεμβολίαστο τενίστα (…) Και ο Τζόκοβιτς; Έχει εξασφαλίσει τη θέση του στην ιστορία του αθλητισμού με 20 τίτλους Grand Slam μέχρι τώρα, αλλά δεν είναι πλέον καλό πρότυπο. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί όμως επειδή ήθελε να παίξει στο Australian Open. Όμως, είτε το θετικό του τεστ PCR ήταν πλαστό. είτε γνωρίζοντας ότι έχει θετικό τεστ συναντούσε ανυποψίαστους ανθρώπους. Και τα δύο θα ήταν ασυγχώρητα. Το ότι έχει αποφασίσει κατά του εμβολίου είναι δικαίωμά του. Αλλά χάνει συμπάθειες στην πλειοψηφία των φιλάθλων του τένις. Αυτό το αναξιοπρεπές θέαμα έβγαλε μόνο ηττημένους».

Ανεμβολίαστος εξηντάρης στην Ελλάδα = πρόστιμο

Στην καθιέρωση υποχρέωσης εμβολιασμούγια τους άνω των 60 ετών στην Ελλάδα από τη Δευτέρα και την επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ σε όσους δεν συμμορφώνονται αναφέρεται δημοσίευμα στο Redaktionsnetzwerk Deutschland:

«Επτά στους δέκα διασωληνωμένους ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι άνω των 60 (…) Η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για άτομα άνω των 60 ετών στα τέλη Νοεμβρίου. Εκείνη την περίοδο, περίπου το 67% του συνόλου των Ελλήνων ήταν εμβολιασμένοι. Πάνω από 1,6 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και πάνω από 21.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο, με τα κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα να ανέρχονται στο 20% των συνολικών μολύνσεων».

Ξανά επεισόδια εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Στη διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο άλλο ένα επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας το Σάββατο, σημειώνει το Spiegel Online, αναφερόμενο στην παρενόχληση του ελληνοκυπριακού ερευνητικού πλοίου Nautical Geo. «Το πλοίο εκτελεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πλήρωμά του πρέπει να διερευνήσει πού θα μπορούσε να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου. Η επίμαχη θαλάσσια περιοχή εμπίπτει στην κυπριακή ΑΟΖ. Επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το κράτος της Κύπρου, δεν αναγνωρίζει ούτε την ΑΟΖ της. Από τη σκοπιά της τουρκικής κυβέρνησης, ο βυθός στα ανοιχτά της Κύπρου ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.»

Το Spiegel παρατηρεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Nautical Geo γίνεται αντικείμενο «διπλωματικής διαμάχης». Σύμφωνα με τον υπ. Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Οκτώβριο τουρκικές φρεγάτες φέρονται να ζήτησαν από τον κυβερνήτη του πλοίου να εγκαταλείψει τη θαλάσσια περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle