Skip to main content

Κερδίζει έδαφος η αγορά προϊόντων μαϊμού - Σε ποιες χώρες έχουν τη μεγαλύτερη πέραση

Η πώληση ψεύτικων παπουτσιών, ρούχων, τσαντών, ηλεκτρονικών έχει σχεδόν την ίδια αξία με μία μεσαία ευρωπαϊκή οικονομία.

Συνεχώς διογκώνεται η παγκόσμια αγορά προϊόντων – μαϊμού, ενώ ιδιαίτερη άνθιση έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, η αξία της αγοράς αυτής εκτοξεύθηκε στα 449 δισ. δολάρια το 2019. Ουσιαστικά, η πώληση ψεύτικων παπουτσιών, ρούχων, τσαντών, ηλεκτρονικών έχει σχεδόν την ίδια αξία με μία μεσαία ευρωπαϊκή οικονομία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ το ΑΕΠ της Ιρλανδίας ανέρχεται στα 431 δισ. δολάρια, ενώ της Πορτογαλίας στα 372 δισ. δολάρια. Επίσης, η αξία της αγοράς προϊόντων – μαϊμού μπορεί να συγκριθεί ακόμη και το ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ που ανέρχεται στα 466 δισ. δολάρια.

Το ίδιο το Χονγκ Κονγκ, όμως, ευθύνεται για περίπου το 20% της αξίας των προϊόντων – μαϊμού που κατασχέθηκαν μεταξύ 2017 και 2019.

Το Χονγκ Κονγκ μαζί με την Κίνα ευθύνονταν για την ίδια περίοδο για περίπου το 80% του όγκου των προϊόντων – μαϊμού που διακινήθηκαν και για περίπου το 90% της συνολικής τους αξίας. Όσον αφορά την αξία, ακολουθούν η Τουρκία, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημειώνεται επίσης πως στην Τουρκία συγκεκριμένα κατασχέθηκε το 10% περίπου των προϊόντων. Στην σχετική έκθεση επισημαίνεται όμως ότι δεν σημαίνει απαραίτητα πως τα προϊόντα κατασκευάστηκαν σε αυτές τις χώρες. Μπορεί απλώς να ήταν σημεία διέλευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το εμπόριο των προϊόντων-μαϊμού αποτέλεσε το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου το 6% των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2019. Παρότι δεν υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τα τελευταία δύο χρόνια, εκτιμάται πως η πανδημία χτύπησε και την αγορά των προϊόντων – μαϊμού λόγω του κλεισίματος των συνόρων, αλλά και των περιορισμών στην παραγωγή τους. Ωστόσο, για τον λόγο αυτό αυξήθηκε η παραγωγή φαρμακευτικών ψεύτικων προϊόντων, όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά.

Πηγή: moneyreview