Skip to main content

Kerino SKG: Ο έρωτας για τα κεριά που έγινε επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη

Ο Περικλής Καρατζάς άφησε το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή και την Αθήνα και ήρθε στη Θεσσαλονίκη, για να δημιουργήσει με την Kerino SKG… μαγεία.

Θέλει να μυήσει τον κόσμο της Βόρειας Ελλάδας στη μαγεία των κεριών. Άλλωστε, θεωρεί πως με το άναμμα ενός και μόνο κεριού ο χώρος μας, επαγγελματικός ή προσωπικός, αναβαθμίζεται στη στιγμή. Ο ίδιος μάλιστα αγαπά τόσο τα κεριά, που αποφάσισε να μετατρέψει την αγάπη του γι’ αυτά σε επιχείρηση, αφήνοντας πίσω του το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή. Ο Περικλής Καρατζάς, Αθηναίος στην καταγωγή, επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να στήσει την Kerino SKG, μια εταιρεία χειροποίητων κεριών, που προμηθεύει κατά κύριο λόγο τον κλάδο της μαζικής εστίασης. Εδώ και 9 χρόνια, πέρα από τον στόχο να δει τα κεριά του σε όλο και περισσότερους χώρους, φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες και να τους δείξει πως με τα κεριά πετυχαίνουν στα καταστήματά τους μια αισθητική αναβάθμιση χωρίς μεγάλο κόστος και το δίχως άλλο μπαίνουν στη διαδικασία να ξαναερωτευτούν τον χώρο τους. Άλλωστε, όπως λέει στη Voria, είναι στο DNA του ανθρώπου να μαγεύεται από τη φωτιά, γιατί όχι λοιπόν και από τη φλόγα ενός κεριού;

Η Kerino SKG, που αποτελεί μέλος του ομίλου της Kerino Plus, διαθέτει σήμερα το εργαστήριό της στην Κάτω Τούμπα, ένα κατάστημα λιανικής στη Μάρκου Μπότσαρη 72 και απασχολεί συνολικά 7 άτομα. Ένα 80% της παραγωγής της κατευθύνεται στον κλάδο της HORECA, ενώ ασχολείται και με τα αρωματικά κεριά που βρίσκουν τη θέση τους κυρίως σε σπίτια. Μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό έχει επαφές για να ξεκινήσει εξαγωγές σε Αγγλία και Ολλανδία, ενώ στο πλαίσιο της νέας αυτής εξαγωγικής δραστηριότητας έχει στα σκαριά ένα concept που θα προβάλει μέσω των κεριών τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και θα επικοινωνεί μέσω αποφθεγμάτων τους τη σοφία τους στο εξωτερικό.
Η έμπνευση του Περικλή Καρατζά προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Θεσσαλονίκη και τη ζωντάνια της, γι’ αυτό και στα κεριά του κυριαρχούν τα χρώματα, αλλά και τα αρώματα, που ξεπερνούν τα 25.

Πέραν των πολλών επιλογών που προσφέρει, από κεριά σόγιας, wax melt μέχρι diffusers και αρωματικά κεριά, κάνει και επινοικιάσεις κηροπηγίων για εκδηλώσεις, διακοσμώντας έναν χώρο με κεριά, τα οποία ο πελάτης δεν χρειάζεται να αγοράσει.

«Το κερί είναι μια προσιτή πολυτέλεια και πρέπει πάντα να καίγεται, συμμετέχοντας στην καθημερινότητά μας. Είναι αμαρτία να έχεις σβηστό ένα κερί που είναι προορισμένο να καεί. Είναι ένα δώρο στον εαυτό μας» εξηγεί ο Περικλής Καρατζάς.  

Από ορκωτός λογιστής κηροπλάστης

Επί μία πενταετία ο Περικλής Καρατζάς, με σπουδές και μεταπτυχιακά στα οικονομικά, εργαζόταν στην Αθήνα ως ορκωτός λογιστής. Μάλιστα, κάποια περίοδο πρόσφερε τις οικονομικές του συμβουλές στην Kerino Plus, τους ανθρώπους της οποίας γνώριζε. Βλέποντας στα χρόνια της κρίσης φίλους του να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, πήρε την απόφαση να αλλάξει κι εκείνος τη ζωή του, αφού, παρόλο που αγαπούσε το επάγγελμά του, έβλεπε πως οι συνθήκες δεν ευνοούσαν την άσκησή του. Έχοντας αγάπη για τα κεριά, αλλά και την επαφή με τον κλάδο, μάζεψε τα πράγματά του, εγκατέλειψε τη δουλειά του και έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία πάντα ήθελε να ζήσει. Διαπίστωσε πως στην πόλη υπήρχε κενό όσον αφορά το κερί και δη για τη μαζική εστίαση, δημιούργησε την Kerino SKG και δεν ξανακοίταξε πίσω. Μάλιστα, λέει χαρακτηριστικά, πως ξεκίνησε με τη λογική του εμπόρου και πολύ σύντομα το κερί τον παρέσυρε τόσο πολύ, που μπήκε ακόμα περισσότερο και στη δική του, προσωπική ζωή ως ένας απρόσμενος έρωτας. «Όταν μπαίνω στο σπίτι, η επόμενη κίνηση που κάνω, αφού βγάλω τα παπούτσια μου, είναι να ανάψω δύο τρία κεριά. Ο χώρος είναι άδειος και σκοτεινός χωρίς τη φλόγα του κεριού. Παίρνω τα κεριά μου ακόμα και στις διακοπές» λέει.

Τον Μάιο του 2020, μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου του, άνοιξε και κατάστημα λιανικής. Το αρχικό concept ήταν να λειτουργήσει ως showroom, αλλά και ως ένας χώρος όπου θα μπορούσαν οι πελάτες να βρουν προσωποποιημένα εταιρικά δώρα, όταν όμως προέκυψε η πανδημία, εξελίχθηκε σε κατάστημα λιανικής, αφού η εστίαση παρέλυσε.

«Η κηροπλαστική είναι μια διαδικασία που μοιραία την αγαπάς, γιατί φτιάχνεις πράγματα με τα χέρια σου. Είναι απαιτητική και θέλει πολλή προσοχή» λέει ο Περικλής Καρατζάς.