Skip to main content

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Άνοιξε η εκκλησία, φθάνουν οι υψηλοί καλεσμένοι (live)

Η όλη τελετή ήταν αρκετά σύνθετη στη διοργάνωσή της και για αυτό το λόγο οι αφίξεις ξεκίνησαν τρεις ώρες πριν την τελετή - Δείτε live εικόνα

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία έφυγε πριν από 10 ημέρες από τη ζωή, έχοντας υπηρετήσει 70 χρόνια στο θρόνο.

Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε στις 8:30 ώρα Ελλάδος και στις 10:00 άνοιξαν οι πύλες του Αββαείου του Γουέστμινστερ και ξεκίνησε η άφιξη των καλεσμένων.

Βαρούν οι καμπάνες στο Ουέστμινστερ

Στις 11:30 ξεκίνησαν να βαρούν οι καμπάνες του Αββαείου του Ουέστιμινστερ. Οι καμπάνες θα βαρέσουν 96 φορές, όσο και τα χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ, ανά ένα λεπτό.

Δύο χιλιάδες καλεσμένοι αναμένεται να παραστούν στην τελετή, ανάμεσά τους ηγέτες κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών, η ευρύτερη οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ, εκπρόσωποι φιλανθρωπικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Η όλη τελετή ήταν αρκετά σύνθετη στη διοργάνωσή της και για αυτό το λόγο οι αφίξεις ξεκίνησαν τρεις ώρες πριν την τελετή. Οι περισσότεροι καλεσμένοι στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα φθάσουν με λεωφορεία, καθώς η κίνηση στους γύρω δρόμους έχει διακοπεί και φυσικά για λόγους ασφαλείας.

Θα επιτραπούν κάποιες εξαιρέσεις, όπως στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ οι οποίοι θα καταφθάσουν με την προεδρική λιμουζίνα το γνωστό The Beast, για λόγους ασφαλείας. Με δικό του αυτοκίνητο θα φθάσει και ο πρόεδρος του Ισραήλ, επίσης για λόγους ασφαλείας. Αναμένεται και για άλλους να γίνουν εξαιρέσεις, αλλά η πλειοψηφία των ηγετών θα φτάσει στην εκκλησία με λεωφορείο, όπως όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι.

Εντωμεταξύ τα μέτρα είναι δρακόντεια, 10.000 αστυνομικοί είναι παντού ακρoβολισμένοι στο Λονδίνο, ενώ σκύλοι της αστυνομίας ερευνούν σημείο προς σημείο το χώρο γύρω από την εκκλησία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύναξη ξένων ηγετών των τελευταίων δεκαετιών, και το εγχείρημα, ως προς την αστυνομική φύλαξη συγκρίνεται μόνο με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως σημειώνουν τα βρετανικά ΜΜΕ οι δυνάμεις της αστυνομίας σήμερα είναι ισχυρότερες από αυτές που διατέθηκαν στη φύλαξη των αγώνων το 2012.

Δείτε live εικόνα:



 Το πρόγραμμα της κηδείας που θα κρατήσει 12 ώρες

Το λαϊκό προσκύνημα έχει ολοκληρωθεί και μέχρι τη μία παρά τέταρτο όλοι οι ηγέτες και οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα έχουν φθάσει στην εκκλησία και θα έχουν λάβει τη θέση τους.

Η πρώτη κηδεία παρουσία των ξένων ηγετών ουσιαστικά θα γίνει στο Ουέστμινστερ, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία το απόγευμα στο κάστρο Γουίνσδορ στην οποία θα παραστούν 800 άτομα. Η ταφή θα γίνει το βράδυ. Πρόκειται για μια κηδεία με πολλαπλές τελετές που θα κρατήσουν ως τις 12 το βράδυ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ:

Στις 12:44 θα ξεκινήσει η νεκρική πομπή από το Ουέστμινστερ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Πεζή θα ακολουθούν τα παιδιά της, και οι εγγονοί της Γουίλιαμ και Χάρι.

Με αυτοκίνητα θα ακολουθούν η Καμίλα και η Κέιτ Μίντλετον, μαζί με τα δύο μικρά παιδιά των Κέιμπριτζ, τον πρίγκιπα Τζορτζ και την πριγκίπισσα Σαρλότ.

Σε άλλο αυτοκίνητο θα ακολουθούν η Σόφι του Ουέσεξ, σύζυγος του πρίγκιπα Εντουαρντ με την Μέγκαν Μαρκλ.

Μόλις φθάσουν στην εκκλησία, θα ακολουθήσουν όλοι πίσω από το φέρετρο με την εξής σειρά:

- Βασιλιάς Κάρολος
- Καμίλα
- Πριγκίπισσα Άννα
- Vice Admiral sir Tim Laurence
- Πρίγκιπας Άντριου
- Πρίγκιπας Έντουαρντ
- Σοφί, του Έσεξ (σύζυγος του Έντουαρντ)
- Πρίγκιπας Γουίλιαμ
- Πριγκίπισσα Κέιτ Μίντλετον
- Πρίγκιπας Τζορτζ της Ουαλίας
- Πριγκίπισσα Σάρλοτ της Ουαλίας
- Πρίγκιπας Χάρι
- Μέγκαν Μαρκλ
- Πίτερ Φιλίπς
- Ντέιβιντ Άρμστρονγκ Τζόουνς, Ερλ οφ Σνόουντον
- Πρίγκιπας Ρίτσαρντ, Duke of Gloucester
- Πρίγκιπας Έντουαρντ, δούκας του Κεντ
- Πρίγκιπας Μάικλ του Κεντ

Στις 13:00 θα ξεκινήσει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και θα διαρκέσει μια ώρα

Στις 13:55 θα ακουστεί η σάλπιγγα και θα πέσει εθνική σιγή δύο λεπτών

Στις 14:00 θα τελειώσει η τελετή

14:15 Μια δεύτερη, μεγαλύτερη πομπή μεταφέρει το φέρετρό της στο Wellington Arch.

15:00 -Το φέρετρό της μεταφέρεται με την κρατική νεκροφόρα και οδηγείται στο Γουίνδσορ. Κατά μήκος της διαδρομής στον δρόμο απ' όπου θα περνά η πομπή αναμένεται να έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.

17:00 -Ξεκινάει η τρίτη πομπή της ημέρας, μέσα στους χώρους του κάστρου του Γουίνδσορ προς το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

18:00 -Πραγματοποιείται η τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

20:30 -Η βασιλική οικογένεια επιστρέφει στο παρεκκλήσι για μια ιδιωτική τελετή ταφής.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα ταφεί στον τάφο όπου βρίσκονται οι σοροί του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου, της βασίλισσας μητέρας της και της αδελφής της Μαργαρίτας. Θα μεταφερθεί εκεί και η σορός του πρίγκιπα Φιλίππου που έως τώρα βρίσκεται σε άλλη βασιλική κρύπτη.