Skip to main content

Κικίλιας: Η συντριπτική πλειονότητα έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση του AstraZeneca

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχουν προκύψει με το σκεύασμα της AstraZeneca - «Έχουμε φτάσει στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς».

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, τόνισε ερωτηθείς για το εμβόλιο της AstraZeneca και τη νέα οδηγία να μη χρησιμοποιείται στους κάτω των 60 ετών, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάνει με αφοσίωση και επιστημονικού όρους τη δουλειά της και εμείς ακολουθούμε με απόλυτη σιγουριά τις οδηγίες της.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και σε περισσότερους από 60 εκ. Ευρωπαίους, με ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών. Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη που έχουν προκύψει από τον εμβολιασμό είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών, σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο της AstraZenca αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τα οποία όμως είναι κυρίως επικοινωνιακά από την πλευρά της εταιρείας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα ασφαλές εμβόλιο. «Σήμερα έχουμε φτάσει στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πάρα πολύ καλά» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας, συμπλήρωσε ότι όσοι είναι κάτω των 60 ετών και έχουν κάνει ήδη το πρώτο εμβόλιο της AstraZeneca, θα κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, εκτός κι αν ο γιατρός τους τους συμβουλεύσει διαφορετικά. «Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν. Πρέπει να είναι διακριτό το πώς τοποθετούνται και τι εισηγούνται οι επιστήμονες που έχουν τη γνώση και τι λένε όλοι οι υπόλοιποι, πολλές φορές με όρους επικοινωνίας» τόνισε.

Απαντώντας στην κριτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας για «ξεστοκάρισμα» εμβολίων και η οποία επανήλθε στο προσκήνιο μετά την νέα σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca, απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για λαϊκισμό από την πλευρά του κ. Τσίπρα και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι οδηγίες δίνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την οποία είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση τη διατήρησε στη θέση της καθώς απαρτίζεται από καταξιωμένους και επιτυχημένους επιστήμονες.