Skip to main content

Κικίλιας: Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο και στο ύψος των περιστάσεων

«Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στο ύψος των περιστάσεων, είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», τόνισε ο υπουργός.

Με αντικείμενο το «Αποδοτικό και βιώσιμο σύστημα Υγείας: Οι προτεινόμενες λύσεις» συζήτησαν στο συνέδριο του ygeiamou o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η Agata Jakoncic πρόεδρος της PhRMA innovation Forum Greeece, ο Θεόδωρος Τρύφων πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας και ο κ. Γιάννης Βάλβης, consulting partner & Life Sciences & Healthcare Leader Deloitte Ελλάδας.

Τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αντικείμενο της ομιλίας του τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. «Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής» είπε. «Προσυπογράφω τα όσα είπε ο πρωθυπουργός και το όραμά του για την υγεία. Δεν θα υπήρχε δυνατότητα να γίνει αυτό το συνέδριο αν δικαιώνονταν όσοι έλεγαν ότι το ΕΣΥ θα κατέρρεε. Είχαν βάση αυτά που λέγανε; Ναι, Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στο ύψος των περιστάσεων, είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και κυρίως εκείνους που δεν μπορούν ή δεν έχουν. Το ΕΣΥ άντεξε με 10.000 υγειονομικούς που προστέθηκαν στο σύστημα αυτούς τους μήνες, έγιναν υποδομές, η προσπάθεια είχε ξεκινήσει και από το να έχουμε μάσκες, που άλλοι δεν το κατάφεραν, να έχουμε τον εξοπλισμό καίτοι όχι η πιο ισχυρή και πλούσια χώρα στον κόσμο. Φτιάξαμε νέες ΜΕΘ με προσωπικό, εξοπλισμό και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που έφτασε να εφημερεύει μαζί μας, όταν πάλι κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα τα καταφέρναμε. Κουλτούρα συνεργασίας έγινε, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέου υγειονομικού χάρτη στη χώρα».

«Πήραμε εύσημα από τον ΠΟΥ και τον Χανς Κλούγκε για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας» συνέχισε ο κ. Κικίλιας. «Κάποιοι αμφισβήτησαν αν μπορούμε να οργανώσουμε σωστά τους εμβολιασμούς στη χώρα. Ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς την ημέρα, υπήρχε αμφιβολία ακόμη και για το αν θα έρθουν τα εμβόλια. Προφανώς έγιναν όλα, φτάσαμε να εμβολιάζουμε πάνω από 100.000 συμπολίτες μας την ημέρα με άριστο τρόπο. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις επαφές του δημοσίου με τον πολίτη. Παραλάβαμε το claw back στα 700 εκατ και φέτος μετά από πέντε χρόνια θα μειωθεί. Ερχεται σε ισορροπία η αγορά, είναι ευχαριστημένοι όλοι οι παίκτες: παροχή φθηνού φαρμάκου, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, με αύξηση των κωδικών για το φάρμακο και με τη δυνατότητα να εξυπηρετείται όλος ο κόσμος και να πείθονται οι επιχειρήσεις με μια σειρά μέτρων».

«Ο στόχος του μέλλοντος είναι να γίνουν οργανισμοί όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ποιος θα είναι ο χάρτης της υγείας στο μέλλον; Είναι η περίθαλψη το πρώτο στο μυαλό μας. Το πρώτο βήμα είναι η δημόσια υγεία, κάναμε ρεμπράντινγκ στον ΕΟΔΥ, κοστολογήσαμε το πρόγραμμα Δοξιάδης για όλους, σε κάθε ηλικιακή ομάδα: Παράδειγμα, μαστογραφία στις γυναίκες, PSA για τους άνδρες, 1 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια εξασφαλισμένα, για τις εξετάσεις πρόληψης».

«Δεύτερο βήμα: μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν. Προχωράμε σε διασύνδεση των υφιστάμενων δομών και υποδομών, διασύνδεση των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΠΥΥ. Ο χάρτης υγείας πρέπει να αναδιοργανωθεί, υπάρχουν εργαλεία από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Χρόνος δεν υπάρχουν, πρέπει να τρέξουμε μπροστά στον χρόνο. Είναι διαφορετικές οι ιδιαιτερότητες κάθε υγειονομικής περιφέρειας, άλλες ανάγκες των νησιών, άλλες π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα. Για μας είναι ζητούμενο όταν ο πληθυσμός μας γηράσκει, είναι σημαντικό το κομμάτι της ανακουφιστικής φροντίδας, αφού οι Ελληνες ζούν τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής τους με υποκείμενα νοσήματα. Μιλάμε για κέντρα ημερήσιας νοσηλείας, κέντρα φροντίδας ανάμεσα στο νοσοκομείο και το σπίτι, για παροχώ φροντίδας τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους. Μιλάμε για ασθένειες όπως κακοήθειες, αλλά και καρδιαγγειακά και άνοιες, αλτσχάιμερ κλπ».

«Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίζουμε και τις συνέπειες στην ψυχολογία των ασθενών. Για παράδειγμα να μην είναι μαζί στον Αγιο Σάββα μια νέα κοπέλα με καρκίνο στο στήθος με έναν ασθενή τελικού σταδίου. Αναγνωρίζω τις καλές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν. Για παράδειγμα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών, ο διευθυντής της ΥΦΕΤ για τον έλεγχο δαπανών που διόρισε ο κ. Ξανθός. Πιστεύουμε στην ομαδική προσπάθεια, δουλέψαμε με πίεση, αυταπάρνηση και βάλαμε πάνω απ΄όλα τον ασθενή» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.