Skip to main content

Κιλκίς: Έντονη διαμαρτυρία του δήμου για φωτοβολταϊκά σε δημόσιες εκτάσεις

Με επιστολή προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ο δήμαρχος Κιλκίς κάνει λόγο για «πολιορκητικό επενδυτικό ενδιαφέρον» που πλήττει την αγροτική οικονομία.

Την έντονη διαμαρτυρία του για το «πολιορκητικό», όπως το χαρακτηρίζει, επενδυτικό ενδιαφέρον ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε δημόσιες εκτάσεις του δήμου Κιλκίς εκφράζει ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Ο δήμαρχος Κιλκίς σημειώνει ότι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών στον δημόσιο χώρο υπονομεύει την αγροτική παραγωγή και αφαιρεί ζωτικό χώρο από τους βοσκοτόπους με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων και ζητά από τον Υπουργό να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία αναφορικά με την καθιέρωση μέγιστου ορίου κάλυψης σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάθε Περιφερειακή Ενότητα καθώς και την εξαίρεση των κοινόχρηστων και βοσκήσιμων εκτάσεων από τις προσφερόμενες χρήσεις γης για ΑΠΕ.

Το κείμενο της επιστολής του δημάρχου Κιλκίς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

Με την παρούσα θέλω να σας εκφράσω την εντονότατη διαμαρτυρία μου για την στοχευμένη επιλογή διάθεσης κοινόχρηστων εκτάσεων του Δήμου Κιλκίς σε ιδιωτικές εταιρίες με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών προς τεράστια ζημία της αγροτικής οικονομίας και της τοπικής μας ανάπτυξης.

 Ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες, δυστυχώς, η περιοχή του Κιλκίς παρουσιάζεται ως ‘’Γη της Επαγγελίας’’ σε επιχειρηματικά συμφέροντα που τους παραχωρούνται με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις σε εξευτελιστικές τιμές για την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στερώντας πολύτιμους φυσικούς πόρους από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, που χρειάζονται βοσκότοπους προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

Οφείλω ευθύς εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς είναι πολέμιος της πράσινης ανάπτυξης. Αναγνωρίζω τη συμβολή της στον εθνικό σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή και την κάλυψη του στόχου παραγωγής της καταναλισκόμενης ενέργειας από τις ΑΠΕ στο 35% μέχρι το 2032 έναντι του 19% στο οποίο βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, παρά ταύτα η ‘’απόβαση’’ των επενδυτών, ξένων προς τον τόπο μας, σε κοινόχρηστες και χορτολιβαδικές εκτάσεις με αίτημα την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε πλάκες γης που η καθεμιά είναι τουλάχιστον πεντακόσια στρέμματα, προκαλεί βαθύτατη ανησυχία για το παρόν και το μέλλον της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς που δέχεται βροχή μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη σύσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και απορρίπτει σωρηδόν τις σχετικές αιτήσεις προβάλλοντας ως αντεπιχειρήματα τη συρρίκνωση και τον διαφαινόμενο αφανισμό των αγροτικών καλλιεργειών, την υποβάθμιση της κτηνοτροφίας και την αλλοίωση του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος, των Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου μας που έχουν επίσης εκφέρει απορριπτική θέση, αλλά και των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας που διαπιστώνουν με θλίψη ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις έχουν υποκαταστήσει την αγροτική παραγωγή και τους καταδικάζουν σε βέβαιη οικονομική καταστροφή, σας ζητώ να βάλετε κανόνες στη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών, θέτοντας μέγιστο όριο κάλυψης σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Σας καλώ να προστατέψετε τον αγροτικό τομέα και τη χειμαζόμενη κτηνοτροφία με νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την εξαίρεση των κοινόχρηστων και των βοσκήσιμων εκτάσεων από τις προσφερόμενες χρήσεις γης για ΑΠΕ.     

Θεωρώ ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  θα πρέπει να συνεξετάσετε τρόπους ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο στην άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ας μη θυσιάσουμε την αγροτική οικονομία, το περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου της υπαίθρου στο βωμό της κερδοφορίας επενδυτικών σχημάτων.

Με τη βεβαιότητα ότι θα επιληφθείτε του σοβαρού ζητήματος που έχει ανακύψει στον αγροτικό χώρο του Δήμου Κιλκίς προσβλέπω σε άμεσες ενέργειές σας που θα θεραπεύσουν την κατάσταση.  

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Δημήτρης Κυριακίδης
Δήμαρχος Κιλκίς