Skip to main content

Κιλκίς: Κινδύνεψαν δύο χωριά από πυρκαγιά στην Παιονία (φωτο)

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην άκρη του ενός οικισμού και οι ισχυροί άνεμοι βοήθησαν στη γρήγορη επέκτασή της μέσα από τις σιτοκαλαμιές

Κινδύνεψαν να καούν οι δυο μικροί οικισμοί του δήμου Παιονίας, το Καμποχώρι και το Βαλτοτόπι από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με eidisis.gr η πυρκαγιά ξεκίνησε στην άκρη του ενός οικισμού και οι ισχυροί άνεμοι βοήθησαν στη γρήγορη επέκτασή της μέσα από τις σιτοκαλαμιές, την ίδια ώρα που οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν τη μάχη για τη μεγάλη φωτιά σε Κρηστώνη-Πεδινό.

Οι δυο οικισμοί είναι σχεδόν ενωμένοι πάνω στον οδικό άξονα Αξιούπολη – Ευρωπός και ο κίνδυνος να καούν σπίτια ήταν μεγάλος, λόγω και του ισχυρού ανέμου. Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Γουμένισσας με τρία οχήματα και των κατοίκων της περιοχής ήταν αυτή που έσωσε την κατάσταση και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, χωρίς τελικά να κινδυνέψουν κατοικίες των δυο οικισμών.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική ήταν η άμεση ενεργοποίηση αγροτών της περιοχής, με παρότρυνση του δημάρχου Παιονίας Κώστα Σιωνίδη και κοινοταρχών, που δημιούργησαν ζώνες πυροπροστασίας στους οικισμούς, χρησιμοποιώντας άροτρα και δισκοσβάρνες. Σημαντική ήταν και η συμβολή της Εθελοντικής Ομάδας του Πάικου στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, που έκαψε την έκταση των 30 στρεμμάτων ανάμεσα στους δυο οικισμούς.

Η βροχή που ξέσπασε αργά το απόγευμα ήταν λυτρωτική για το σβήσιμο της φωτιάς αλλά κυρίως για τη μη αναζωπύρωσή της.

Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς ερευνώνται από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.