Skip to main content

Κιλτίδης: Η επόμενη μέρα του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα

Ο πρώην υφυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και την ενημέρωση που πρέπει να έχουν οι νέοι αγρότες από φορείς όπως αυτός που ηγείται.

Την επιστροφή των καλών πρακτικών που εφαρμόζονταν για δεκαετίες στην ελληνική γεωργία ζήτησε ο πρώην υφυπουργός και νυν πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κιλτίδης.

Μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Γεωργία, η Επόμενη Μέρα» στο πλαίσιο του 30ου Money Show, ο κ. Κιλτίδης τόνισε ότι δυστυχώς κυριαρχούν ορισμένα αστικά στερεότυπα για τους Έλληνες αγρότες τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Υπάρχει μια γενικευμένη ειρωνεία σχετικά με το τι έχουν γίνει οι επιδοτήσεις. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι σε όλες τις συγκροτημένες κοινωνίες η γεωργία πάντα επιδοτούνταν. Επιδοτήσεις υπήρχαν στην Ελλάδα και πριν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο Κώστας Κιλτίδης, λέγοντας πως τα λάθη γύρω από το θέμα των επιδοτήσεων γίνονταν κυρίως από τις κυβερνήσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική γεωργία ήταν πάντα πρωτοπόρα, καθώς ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας, εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές περιοχές, ωστόσο πλέον λανσάρεται σαν κάτι καινούργιο, κάτι που δεν ισχύει.

Ο πρώην υφυπουργός άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, «που δεν επιδοτούνται όπως πρέπει, κάτι που γίνεται στην Ολλανδία για παράδειγμα», εξήγησε ο κ. Κιλτίδης.

Αναφερόμενος στους νέους γεωργούς ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια καινούργια ενασχόληση εφόσον δεν έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και την ενημέρωση που πρέπει να έχουν οι νέοι αγρότες από φορείς όπως αυτός που ηγείται, ώστε να μάθουν για τις νέες, σύγχρονες καλλιέργειες και να στραφούν στον πολλά υποσχόμενο αγροδιατροφικό τομέα ώστε να πραγματοποιήσουν μια επένδυση που θα τους αποφέρει κέρδη.

«Πρέπει να αποφύγουμε τους υποτιθέμενους νεωτερισμούς του παρελθόντος που πήγαν πίσω την ελληνική γεωργία. Οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι έφυγαν από το χωράφι και τον στάβλο και πήγαν στα γραφεία. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει εφόσον θέλουμε η γεωργία μας να εξελιχθεί» ξεκαθάρισε ο κ. Κιλτίδης.