Skip to main content

Κιλτίδης: Η πολιτική αλήθεια είναι ότι... δεν έπρεπε να γίνει

Μέγιστο και πρώτιστο, που δεν έπρεπε να γίνει η αποχή ή απλώς η καταγγελία στην πολιτική ζωή της χώρας. Η ενασχόληση των νέων με τα κοινά επιβεβλημένη

του Κώστα Κιλτίδη*

Βρίσκομαι συχνά μπροστά σε ερωτήματα πολιτών, που ζητούν απαντήσεις σε γεγονότα. Στα περισσότερα απαντώ κατά την πεποίθησή μου και την γνώση μου. Υπάρχουν όμως ζητήματα, που η πολιτική αλήθεια είναι απόλυτη, Τότε δηλώνω συνεχώς: «δεν έπρεπε να γίνει», για να δείξω ότι η άρνηση σ΄ αυτό που έγινε είναι εκ των ών ούκ άνευ. Με λίγα λόγια, ότι όσοι προέβησαν σ΄ αυτές τις ενέργειες είναι αποβλητέοι της πολιτικής και το όποιο γεγονός ανεπίτρεπτο.

Μέγιστο και πρώτιστο, που δεν έπρεπε να γίνει η αποχή ή απλώς η καταγγελία στην πολιτική ζωή της χώρας. Με όποια πίκρα ή διάλυση ψυχής οφείλουμε να συμμετέχουμε, με ευθύνη επιλογής κομμάτων, προσώπων, συλλόγων και αυτοδιοίκησης. Θεμελιώδης διαστροφή, τα περί ανάδειξης νέων σε ηλικία, με απειρία, σε θέσεις ευθύνης στην πολιτική. Η έμπνευση των νέων και η ενασχόληση με άσκηση στα κοινά επιβεβλημένη. Η θέση ευθύνης Βουλευτού, Δημάρχου, Υπουργού αρμόζει σε όσους πίστεψαν, απέκτησαν γνώση, επέδειξαν συνέπεια και ικανότητα. Απλά και αυτονόητα που διαστρέφονται επί δεκαετίες.

Συνέβη το γεγονός με τη σύλληψη των στρατιωτικών στελεχών. Η ανικανότης πασιφανής, η ευθύνη της ιεραρχικής κλίμακας του στρατεύματος οφθαλμοφανής, όταν ο εχθρός βρυχάται επί δύο έτη και διεμβολίζει πλοίο του λιμενικού. Πού ήταν η αυτονόητη εγρήγορση όταν έπρεπε και όχι μετά το συμβάν. Κάηκαν 100 άνθρωποι από πυρκαγιά δυσανάλογα μικρή (με άσχημες καιρικές συνθήκες αναμφίβολα) και φταίνε.... τα αυθαίρετα και η ασυνεννοησία εν έτει 2018. Σχεδόν 40 χρόνια έχουν να γίνουν παρεμβάσεις και δράσεις από τις πάλαι ποτέ ένδοξες δασικές υπηρεσίες και εμείς συζητάμε τι φταίει. Απαντώ για όλα αυτά και μύρια πικρά της  καθημερινότητάς: Δεν έπρεπε να γίνουν. Είναι ζήτημα πολιτικής, ανθρωπιάς και δημοκρατίας, που δείχνει τι πρέπει να γίνει με πίστη, γνώση και γενναιότητα.

Το 2010 η χώρα καθ΄υπερβολή εδηλώθη  χρεοκοπούσα. Έστω και έτσι οι δρόμοι ήταν δύο και μόνον δύο. Σύγκρουση με τους δανειστές ή συμβιβασμός και εσωτερική υποτίμηση. Η ικανή και αναγκαία συνθήκη επιτυχούς εξόδου και για τους δύο δρόμους, το ενιαίο μέτωπο πολιτικής και πολιτών. Απουσίασε η ικανή και αναγκαία συνθήκη, κυριάρχησαν οι ψευδαισθήσεις και η ματαιότης και βρεθήκαμε επί οκτώ χρόνια να «σερνόμαστε» γδαρμένοι και δαρμένοι. Προφανώς και από συστάσεως του νεοελλαδικού κράτους, βρισκόμαστε υπό επιρροή των ισχυρών δυνάμεων (ιδίως συμμάχων). Τώρα δυστυχώς οδηγηθήκαμε να μας κυβερνούν εντολοδόχοι. Κάποιοι ενστερνιστήκαμε την ικανή και αναγκαία συνθήκη. Αρνηθήκαμε την ιδιοτέλεια και την ματαιότητα, χωρίς να μπούμε στις ψευδαισθήσεις των μνημονιακών ή αντιμνημονιακών, του ευρώ ή δραχμή. Έγινε αυτό που δεν έπρεπε να γίνει, απουσίασε η γενναιότης και η σωφροσύνη.

Προφανώς και έχει σημασία αν όσα δεν έπρεπε να γίνουν οφείλονται σε ανικανότητα, ή σε σκοπιμότητα των δρώντων πολιτικών ή προϊσταμένων φορέων, ή σε «αυταπάτες», όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει το αποτέλεσμα, διότι εξ αυτού μετριέται η επιτυχία ή αποτυχία της πολιτικής. Κι εδώ υπάρχει η ευθύνη όσων έχουν δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση επιλογής.


*Ο Κώστας Κιλτίδης έχει διατελέσει υφυπουργός επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.