Skip to main content

ΚΙΝΑΛ: Αλλαγή σκηνικού μετά την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου - Ποιο το πιθανότερο σενάριο

Η παρέμβαση Παπανδρέου έχει μοναδικό στόχο τη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος ή φτάνει έως και στη διεκδίκηση της αρχηγίας;

Αιφνίδια αλλαγή σκηνικού καταγράφεται στο Κίνημα Αλλαγής όσον αφορά τις υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση της αρχηγίας, μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου. Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία καθώς το ενδεχόμενο αυτό είχε συζητηθεί εντόνως τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων των Παύλου Γερουλάνου, Παύλου Χρηστίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου που ανέβασαν σε έξι τον αριθμό των διεκδικητών. Αυτή η πανσπερμία υποψηφιοτήτων θεωρήθηκε πως διαμόρφωσε το κατάλληλο κλίμα για να παρέμβει ο πρώην πρωθυπουργός. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί και το οποίο είναι στα χείλη, ακόμη και των ήδη υποψηφίων, είναι εάν η παρέμβαση αυτή του κ. Παπανδρέου έχει μοναδικό στόχο τη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος ή εάν φτάνει έως και στη διεκδίκηση της αρχηγίας.

Διαβάστε - Παρέμβαση Παπανδρέου: Θα μιλήσω με όλους τους υποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Το περιεχόμενο της χθεσινής δημόσιας παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού αφήνει, πάντως, ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπανδρέου τονίζει μεταξύ άλλων ότι επιδιώκει «μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης». Ως αναγκαία συνθήκη γι' αυτό θεωρεί τη «διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης» και τη δημιουργία «των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες». Υπογραμμίζει, δε, πως «σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει πως θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, καθώς και με τους έξι που έχουν ήδη εκδηλώσει την υποψηφιότητά τους (Ανδρουλάκη, Γερουλάνο, Καστανίδη, Κεγκέρογλου, Λοβέρδο και Χρηστίδη), ενώ σημειώνει πως για αυτήν την πρωτοβουλία του έχει ενημερωθεί και η Φώφη Γεννηματά. Ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει, ωστόσο, να δηλώσει ρητά, ή έστω να υπαινιχθεί, ότι δεν τον ενδιαφέρει η διεκδίκηση της αρχηγίας, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο.

Παρότι αναμενόμενη κάποια παρέμβασή του, η χθεσινή κίνηση του κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε τους υποψήφιους για την αρχηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εξ αυτών, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης του πρώην πρωθυπουργού, εκτιμούν ότι τελικά θα θέσει υποψηφιότητα. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν τις αναφορές του περί «οικοδόμησης μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης», αλλά και το ότι στην προσπάθεια αυτή θα είναι «συμμέτοχος» και «πρωταγωνιστής».

Διαβάστε ακόμη - Λοβέρδος: Δεν κάνω πίσω, ο Παπανδρέου οφείλει να εγγυηθεί για διαδικασίες και ενότητα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα βγει τελικά μπροστά ως ο εγγυητής της ενότητας του κόμματος και ως ο άνθρωπος που μπορεί να το ανατάξει πολιτικά και εκλογικά. Πιστεύουν, δε, ότι σε περίπτωση που επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά του, αρκετοί από τους έξι που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα, θα αποσυρθούν, εκόντες άκοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνουν τον Παύλο Γερουλάνο, καθώς ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ακόμη και τον Χάρη Καστανίδη με τον οποίο συνυπήρξαν και στο ΚΙΔΗΣΟ.

Κατ' άλλους, είναι πολύ πιθανό να αποσύρει την υποψηφιότητά του ακόμη και ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει επίσης πολύ καλές σχέσεις. Λέγεται, δε, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο, ώστε ο κ. Ανδρουλάκης να είναι ο επόμενος αρχηγός, μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού. Αντιθέτως, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου.

Σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Παπανδρέου ο ίδιος πιστεύει ότι η συγκυρία, τόσο όσον αφορά το κόμμα όσο και η γενικότερη πολιτική κατάσταση του επιβάλλουν να βγει μπροστά. Ως προς το ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρεί ότι, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το εσωκομματικό σκηνικό μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά και την πλειοδοσία υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή της, τυχόν δική του υποψηφιότητα θα αποτελέσει εγγύηση ενότητας αλλά και προοπτικής. «Πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε διψήφια ποσοστά και να το αναγορεύσει σε βασικό ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων. Ο ίδιος αναφέρεται, άλλωστε, στην ανακοίνωσή του «στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέα μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία το 2011 τον δικαίωσαν πλήρως. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις για να βγει μπροστά, όχι μόνον από στελέχη του κόμματος, αλλά και από σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη σημερινή κατάσταση.