Skip to main content

ΚΙΝΑΛ-Θεσσαλονίκη: Ποιοι στηρίζουν ποιους στη μάχη για την αρχηγία

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη τηρούν ακόμη στάση αναμονής, αποφεύγοντας να εκφραστούν υπέρ κάποιες συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Στο ενδιάμεσο μιας κοινοβουλευτικής περιόδου και όταν, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια εκλογική αναμέτρηση, είναι λογικό στο εσωτερικό των κομμάτων να επικρατεί νηνεμία. Εξαίρεση αποτελεί το Κίνημα Αλλαγής όπου, με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο τέλος του χρόνου, παρατηρείται κάποια κινητικότητα. Οι εσωκομματικές κάλπες είναι προγραμματισμένο να στηθούν γύρω στον Νοέμβριο, όταν λήγει τυπικά η θητεία της Φώφης Γεννηματά. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναβολής· είτε ως κίνηση τακτικής εκ μέρους της νυν προέδρου είτε λόγω συγκυρίας, για παράδειγμα εξ αιτίας ενδεχόμενης απευκταίας δυσάρεστης εξέλιξης στο πεδίο της πανδημίας ή και στην περίπτωση που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά.

Ασχέτως αυτών, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι για την αρχηγία αρχίζουν και καταστρώνουν τα σχέδιά τους. Βασικό στοιχείο της προετοιμασίας είναι ασφαλώς η συγκρότηση ισχυρής ομάδας από κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη, υπέρ κάθε μιας από τις υποψηφιότητες. Βεβαίως, το πόσοι θα φτάσουν στην εσωκομματική κάλπη δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Ωστόσο οι υποψηφιότητες της κ. Γεννηματά και του Ανδρέα Λοβέρδου θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ερώτημα παραμένει εάν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος είχε διεκδικήσει την αρχηγία το Νοέμβριο του 2017, θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αν και οι κινήσεις του δείχνουν ότι μάλλον είναι στα σχέδιά του. Άγνωστο, επίσης είναι, εάν το παπανδρεϊκό στρατόπεδο θα διεκδικήσει την αρχηγία, κάτι που αφήνει ανοιχτό ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης.

Δεδομένης της ρευστότητας, πολλά στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη τηρούν ακόμη στάση αναμονής, αποφεύγοντας να εκφραστούν υπέρ κάποιες συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Υπάρχουν επίσης και πολλοί οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να ασχοληθούν καθώς νιώθουν απογοήτευση από τη δημοσκοπική στασιμότητα την οποία παρουσιάζει το ΚΙΝ.ΑΛ. και από την αδυναμία του να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ωστόσο, κάποιες πρώτες συσπειρώσεις γύρω από πιθανές υποψηφιότητες έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται.

Στο πλευρό της κ. Γεννηματά παραμένουν τόσο ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης όσο και ο τέως πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Είναι επίσης ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος κ.ά. Πάντως, πολλά στελέχη τα οποία είχαν στηρίξει τη νυν πρόεδρο στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 έχουν αποστασιοποιηθεί, απογοητευμένοι από τις χαμηλές πτήσεις του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης επιδεικνύει αξιοσημείωτη κινητικότητα. Έκανε ήδη δύο συναντήσεις με στελέχη της Θεσσαλονίκης, ενώ διοργάνωσε και μία, δυο τηλεδιασκέψεις. Στο πλευρό του παραμένουν ο τέως συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Νίκητας Φραγκισκάκης, η γιατρός Πένυ Δαλαμπούρα, ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Ξυλούρης, ο Θανάσης Γκλαβίνας, ο Ευριβιάδης Ελευθεριάδης, ο Χάρης Μελίδης, η Μελίνα Βερβερίδου κ.ά. Έχει επίσης έναν πυρήνα συνομιλητών στο δήμο Θεσσαλονίκης (Λεκάκης, Παπουτσής κ.ά.). Έχει όμως και κάποιες απώλειες, όπως για παράδειγμα της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή η οποία φαίνεται να τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου. Κάπως αποστασιοποιημένος εμφανίζεται ο εκ των υποστηρικτών του, αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκεών και υποψήφιος βουλευτής, Αντώνης Σαουλίδης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πέρα από τη στήριξη της κ. Καϊλή, έχει στο πλευρό του τον Θανάση Ακριβόπουλο, την Έλλη Τριανταφυλίδου, τον Στέλιο Τσούλιο κ.ά. Ο πρώην υπουργός, προς το παρόν, έχει περιοριστεί σε κάποια τηλεφωνήματα προς στελέχη της Θεσσαλονίκης, αλλά το προσεχές διάστημα αναμένεται να εντείνει τις επαφές του.

Ο Χάρης Καστανίδης ακολουθεί την πεπατημένη των τετ α τετ συναντήσεων, μετρώντας αντιδράσεις σε πιθανή υποψηφιότητά του. Ο έτερος βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανιτίδης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Προσπαθεί να κινηθεί εντός θεσμικού πλαισίου, υποστηρίζοντας δηλαδή τις πρωτοβουλίες της προέδρου του κόμματος, όμως, πληροφορίες τον θέλουν να είναι σε επικοινωνία και με την πλευρά Ανδρουλάκη.

Τέλος, υπάρχουν πολλά στελέχη, κυρίως από το χώρο της Αυτοδιοίκησης που παρακολουθούν αμέτοχοι. Όπως ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ο οποίος το 2017 είχε υποστηρίξει τον Γιώργο Καμίνη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Παπαστεργίου, ο Χρόνης Μακρίδης, ο Χρήστος Βάρδας κ.ά.