Skip to main content

«Κίνδυνος για ντε φάκτο Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστηρίζουν Γερμανοί αξιωματούχοι

Προειδοποίηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σολτς: Δεν υπάρχουν άλλα αποθέματα από τον στρατό. Στήριξη από Αναλένα Μπέρμποκ.

Η συζήτηση για χορήγηση βαρέως οπλισμού στη Γερμανία συνεχίζει να διχάζει τον γερμανικό πολιτικό κόσμο. Μετά την σφοδρή κριτική που ασκήθηκε στον Γερμανό καγκελάριο για αναποφασιστικότητα και διστακτικότητά, ο Όλαφ Σολτς επιχείρησε χθες σε μια σύντομη ομιλία του στο πλαίσιο της προεδρίας του G7 να δώσει απαντήσεις.

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για παροχή χρηματικής βοήθειας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, ο καγκελάριος δήλωσε ότι ενώ ο γερμανικός στρατός δεν έχει περιθώρια να δώσει άλλα όπλα στην Ουκρανία, η κυβέρνησή του ωστόσο στηρίζει χρηματοδοτικά την Ουκρανία προκειμένου να αγοράσει όπλα από τη γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία.
Όλαφ Σολτς

«Ρωτήσαμε τη γερμανική βιομηχανία οπλικών συστημάτων να μας κάνει γνωστό ποια όπλα μπορεί να διαθέσει στο εγγύς μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέσα στο πρωί πάντως η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από τη Ρίγα της Λετονίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, παρείχε στήριξη στον καγκελάριο Σολτς, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της ο γερμανικός στρατός δεν μπορεί να προσφέρει περαιτέρω οπλισμό, κάτι που μπορεί όμως να πράξει η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία. «Δεν αποτελεί ταμπού» η παράδοση τεθωρακισμένων αρμάτων, δήλωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει εξοπλισμός στη Γερμανία που να μπορεί να παραδοθεί βραχυπρόθεσμα στην Ουκρανία.

Xoφράιτερ: Κίνδυνος για «ντε φάκτο Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Σφοδρή κριτική άσκησε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Morgenmagazin του ZDF ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τους Πρασίνους Άντον Χοφράιτερ, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.«Καθυστερούμε με την επιβολή κυρώσεων, καθυστερούμε με τις προμήθειες όπλων κι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει για πάντα» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για πιθανή διολίσθηση σε έναν «ντε φάκτο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες προειδοποιούν ότι εάν ο καγκελάριος Σολτς δεν πάρει θέσει άμεσα υπέρ της παράδοσης περαιτέρω οπλισμού στην Ουκρανία, τότε είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσουν ψήφισμα στην Ολομέλεια της γερμανικής βουλής ζητώντας την παράδοση βαρέως οπλισμού. Με αυτόν τον τρόπο «θέλουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε αυτή την κρίση» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Γιόχαν Βάντεπουλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Σολτς είναι εν μέρει υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει αφεθεί ανυπεράσπιστη.

Απογοήτευση, πικρία και συγκεκριμένα αιτήματα από τον Μέλνικ

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ συνεχίζει με κάθε τρόπο να εκφράζει, όπως λέει, «απογοήτευση και πικρία» απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά απέναντι στον καγκελάριο Σολτς. «Η θέση ότι ο γερμανικός στρατός δεν είναι πλέον σε θέση να παραδώσει τίποτα στην Ουκρανία είναι ακατανόητη» δήλωσε στο ZDF.

Ο γερμανικός στρατός πάντως, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα tagesschau.de, διαθέτει 400 άρματα μάχης μεταφοράς προσωπικού τύπου Marder, 100 εκ των οποίων χρησιμοποιούνται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τα οποία θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία. Περίπου 800 τεθωρακισμένα τύπου Fuchs που έχουν τεθεί εκτός χρήσης θα μπορούσαν επίσης να διατεθούν στον ουκρανικό στρατό. Ο Ουκρανός πρέσβης θεωρεί τέλος ότι σημαντική βοήθεια θα αποτελούσε και η παράδοση αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000), προσθέτοντας ότι ο γερμανικός στρατός διαθέτει 120 πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς αυτού του τύπου.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle