Skip to main content

Κινέζικες τράπεζες ενδιαφέρονται (και) για τη Θεσσαλονίκη

Δύο κινεζικές τράπεζες θέλουν να αποκτήσουν ή να επεκτείνουν την εδώ παρουσία τους, κυρίως για να χρηματοδοτούν κινεζικές επενδύσεις.

Η μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα, ICBC, ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, όπως και η επίσης κινεζική China Development Bank. Και όπως πληροφορείται η Voria.gr και οι δύο κάνουν διερευνητικές επαφές στη χώρα μας για να προωθήσουν τα όποια συμφέροντα τους. Προς το παρόν, πάντως, όπως διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές, αυτό το ενδιαφέρον δεν μεταφράζεται σε κάτι μεγαλεπήβολο όπως ενδεχομένως εκτιμά η ελληνική αγορά. Κι αυτό γιατί όπως λένε οι ίδιες πηγές, τα δυο κινεζικά μεγαθήρια, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, απλώς θέλουν να αποκτήσουν ή να επεκτείνουν την εδώ παρουσία τους, κυρίως για να χρηματοδοτούν κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα (πχ Cosco).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον του Πεκίνου, σε επίπεδο τραπεζών, για τις εξελίξεις στη χώρα μας, άρχισε να εντείνεται από τη στιγμή που κινεζικά κεφάλαια απέκτησαν τον έλεγχο του λιμανιού του Πειραιά. Εκτοτε, οι αναφορές στη χώρα μας έχουν γίνει σχεδόν καθημερινές. Εξ ου και οι συχνές επισκέψεις τους Αθήνα με τελικό προορισμό, συνήθως, στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τι κάνουν εκεί; Σύμφωνα με πηγές από την κεντρική τράπεζα της χώρας, κυρίως ρωτούν για το θεσμικό πλαίσιο απόκτησης τραπεζικής άδειας στη χώρα μας. Προς το παρόν, αυτό που έχει καταφέρει η μια από τις δύο ενδιαφερόμενες κινεζικές τράπεζες, είναι να ανοίξει κατάστημα. Όμως, θέλουν να επεκτείνουν την παρουσία τους κι άλλο, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται μέσα στα σχέδια τους.