Skip to main content

Κίνηση Πολιτών: Έκκληση στον πρωθυπουργό για διατήρηση των αρχαίων της Βενιζέλου

Τα μέλη της κίνησης ζητούν επιτακτικά να μάθουν το τελικό χρονοδιάγραμμα του μετρό, υποστηρίζοντας ότι το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023

Έκκληση στον πρωθυπουργό να ανατρέψει έστω και την ύστατη στιγμή την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό απηύθυναν σήμερα τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, λίγες μέρες μετά και την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκαν οι τρεις αιτήσεις ακύρωσης της υπουργικής απόφασης που κατέθεσαν φορείς και πολίτες, τα μέλη της κίνησης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει για το θέμα, ώστε να προστατευτούν οι μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου.

Τα μέλη της κίνησης επανέλαβαν την άποψη ότι η οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ έναντι 12 κατά) με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές επί της ουσίας νομιμοποιεί τη διατήρηση των αρχαίων κατά χώρα και πρόσθεσαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν απορρίπτει τη λύση της παραμονής, απλώς ορίζει ότι δεν είναι παράνομη η λύση της απόσπασης. «Καλούμε τον πρωθυπουργό να ακούσει τη μειοψηφία του ΣτΕ, η οποία υιοθέτησε κάποιες θέσεις μας αυτολεξεί. Και βέβαια, αν δεν θέλει να ακούσει εμάς, τουλάχιστον να ακούσει τις εκκλήσεις των ειδικών. Ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη λύση της κατά χώραν διατήρησης. Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, Φωκίων Δεληγιάννης, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ελέγχεται από κόμματα και τα μέλη της προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η Κίνηση Πολιτών, εξάλλου, ζητά μετ’ επιτάσεως το οριστικό χρονοδιάγραμμα του έργου, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το μετρό το 2023, όπως έχει ανακοινωθεί. Όπως επισήμανε ο κ. Δεληγιάννης, «υπάρχει δυνατότητα να παραδοθούν οι υπόλοιποι 12 σταθμοί και αργότερα ο σταθμός Βενιζέλου, καθώς πλέον δεν συντρέχει λόγος επιστροφής της χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, όπως ομολογήθηκε πρόσφατα από την υπουργό Πολιτισμού».

Προς το παρόν, πάντως, η κίνηση δεν έχει προγραμματίσει κάποια άλλη κινητοποίηση, ενώ ακόμα δεν έχει λάβει απόφαση για προσφυγή στη δικαιοσύνη ενάντια στην υπουργική απόφαση για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα, καθώς έχει ήδη λάβει έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2020.