Skip to main content

Κίνηση Πολιτών σε Μενδώνη για σταθμό Βενιζέλου: Αρκετά πια με τη διαστρέβλωση

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εξέδωσε ανακοίνωση για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου.

«Αρκετά πια με τη σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «θα περιμέναμε η υπουργός Πολιτισμού, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο, στην απάντησή της στη Βουλή στις 7 Ιουνίου 2021 σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ κ. Χάρη Καστανίδη, να μην καταφύγει σε προβολή αυταπόδεικτα αβάσιμων ισχυρισμών, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα την οποία η υπουργός  διαστρεβλώνει συνειδητά ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων, χωρίς  να απαντά ευθέως στα ερωτήματα που εμπεριστατωμένα έθεσε ο βουλευτής».

Διαβάστε ακόμη: Αρχαιολόγοι: Θυσιάζονται αρχαιότητες ενώ το Μετρό Θεσσαλονίκης πήρε παράταση

Παράλληλα τονίζεται ότι δεν «νομιμοποιείται» η υπουργός, «να επαναλαμβάνει με κουραστικό τρόπο τους ισχυρισμούς περί δήθεν ανυπαρξίας μελετών για την κατά χώραν παραμονή των αρχαιοτήτων και περί δήθεν «εκθέσεων  ιδεών», όταν και  μελέτες στατικών  έχουν εκπονηθεί και κατά το πρώτο στάδιό τους,  έχουν εγκριθεί μαζί με την πληρωμή τους, όταν οι εργασίες για την υλοποίησή τους είχαν ξεκινήσει, όταν και τα επόμενα στάδιά τους είχαν κατατεθεί και δεν είχαν απορριφθεί από την Αττικό Μετρό Α.Ε., όταν οι μελέτες  έχουν παρουσιαστεί από τον επικεφαλής του Μελετητικού Γραφείου, όταν  έχουν σχολιαστεί και θεωρηθεί ως επαρκείς από τους σημαντικότερους εδαφοτεχνικούς Καθηγητές των Πολυτεχνείων της Χώρας και όταν, το κυριότερο, το σύνολο των μελετών για την κατά χώραν παραμονή των αρχαιοτήτων κατατέθηκαν και από εμάς και από την Αττικό Μετρό Α.Ε. στο ΣτΕ για τη συζήτηση των τριών αιτήσεων ακυρώσεως». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών αναφέρει:

Θα περιμέναμε , σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο ως Υπουργού, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη στην απάντησή της στη Βουλή στις 7 Ιουνίου 2021 σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ κ. Χάρη Καστανίδη, να μην καταφύγει σε προβολή αυταπόδεικτα αβάσιμων ισχυρισμών, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα την οποία η Υπουργός  διαστρεβλώνει συνειδητά ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων, χωρίς  να απαντά ευθέως στα ερωτήματα που εμπεριστατωμένα έθεσε ο βουλευτής.

Δεν νομιμοποιείται, πλέον, να επαναλαμβάνει με κουραστικό τρόπο τους ισχυρισμούς περί δήθεν ανυπαρξίας μελετών για την κατά χώραν παραμονή των αρχαιοτήτων και περί δήθεν «εκθέσεων  ιδεών», όταν και  μελέτες στατικών  έχουν εκπονηθεί και κατά το πρώτο στάδιό τους,  έχουν εγκριθεί μαζί με την πληρωμή τους, όταν οι εργασίες για την υλοποίησή τους είχαν ξεκινήσει, όταν και τα επόμενα στάδιά τους είχαν κατατεθεί και δεν είχαν απορριφθεί από την Αττικό Μετρό Α.Ε., όταν οι μελέτες  έχουν παρουσιαστεί από τον επικεφαλής του Μελετητικού Γραφείου, όταν  έχουν σχολιαστεί και θεωρηθεί ως επαρκείς από τους σημαντικότερους εδαφοτεχνικούς Καθηγητές των Πολυτεχνείων της Χώρας και όταν, το κυριότερο, το σύνολο των μελετών για την κατά χώραν παραμονή των αρχαιοτήτων κατατέθηκαν και από εμάς και από την Αττικό Μετρό Α.Ε. στο ΣτΕ για τη συζήτηση των τριών αιτήσεων ακυρώσεως. 

Αρκετά πια με τη σκόπιμη παραπληροφόρηση, που δεν δικαιολογείται από Υπουργό, όταν αναφέρει ότι το ΣτΕ «διατάσσει την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων», γιατί οφείλει να γνωρίζει, εάν δεν το γνωρίζει ήδη, ότι βάσει της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, το ΣτΕ δεν επιτάσσει την διοικητική αρχή, αλλά κρίνει τι δεν είναι μη νόμιμο όσον αφορά τις διοικητικές αποφάσεις. Την απόφαση, όμως, υλοποίησης ενός έργου, όπως  αυτό, την λαμβάνει η Εκτελεστική Εξουσία και μόνον αυτή έχει την πολιτική ευθύνη και όχι το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Συνεπώς, η Εκτελεστική Εξουσία ας ακούσει τις διεθνείς εκκλήσεις των σπουδαιότερων ειδικών όλου του κόσμου για την αποτροπή του επαπειλούμενου εγκλήματος στο Σταθμό Βενιζέλου.

Τέλος, ας απαντήσει η κ. Υπουργός γιατί προβαλλόταν κινδυνολογικά η απειλή για επιστροφή του συνόλου των χρημάτων εάν το έργο συνολικά, μαζί με τον Σταθμό Βενιζέλου, δεν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, ενώ τώρα δηλώνει ενώπιον της Βουλής ότι «Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2025 ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής του συνόλου των χρημάτων που θα έχει εισπράξει η χώρα έως τον Δεκέμβριο 2023». Γιατί αποκρύφτηκε δημόσια το στοιχείο αυτό της μετάθεσης της καταληκτικής χρονολογίας από το 2023 στο 2025 και γιατί στο ΣτΕ διατυπώθηκαν ψευδείς κινδυνολογικοί ισχυρισμοί περί δήθεν επιστροφής των χρημάτων το 2023 αν δεν έχει ολοκληρωθεί έως τότε το σύνολο του έργου και με τους 13 σταθμούς;

Αρκετά πια με την σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δικαιούνται να γνωρίζουν ότι το Μετρό μπορεί να λειτουργήσει με τους 12 Σταθμούς και, λίγο αργότερα , χωρίς κίνδυνο επιστροφής των χρημάτων, να παραδοθεί και ο Σταθμός Βενιζέλου  χωρίς να έχουν αδίκως αποσπαστεί και καταστραφεί οι σημαντικότατες αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί εκεί, αφού ούτως ή άλλως εξαιτίας της άκαιρης και άστοχης  υπαναχώρησης και της συνεπακόλουθης καθυστέρησης ο Σταθμός Βενιζέλου δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να έχει κατασκευαστεί και παραδοθεί προς εμπορική χρήση ούτε καν στα τέλη του 2023.