Skip to main content

Κίνηση Πολιτών: Το ΣτΕ απέδειξε ότι οι ισχυρισμοί μας είναι βάσιμοι

«Νομιμοποιούμαστε και νομικά και ηθικά να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», αναφέρει η Κίνηση Πολιτών για τια αρχαιότητες της Βενιζέλου.

Για ισχυρότατη θεμελίωση των επιχειρημάτων της μειοψηφίας κάνει λόγο η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναφορικά με την επικύρωση της απόφασης του ΣτΕ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου και το σκεπτικό που δημοσιοποιήθηκε στη συνέχεια.

«Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση της περίληψης των αποφάσεων, είναι η ισχυρότατη θεμελίωση των επιχειρημάτων της μειοψηφίας», σημειώνει η Κίνηση λέγοντας πως ενώ η μειοψηφούσα πλευρά μελέτησε ενδελεχώς τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από όλες τις πλευρές και αιτιολόγησε πλήρως την αποδόμηση των επιχειρημάτων της Αττικό Μετρό και του Υπουργείου Πολιτισμού, η πλειοψηφία περιορίστηκε στην υιοθέτηση σχεδόν αυτολεξεί των επιχειρημάτων και αιτιάσεων της Αττικό Μετρό, παρακάμπτοντας τα νεότερα τεχνικά στοιχεία των προσφυγών που τεκμηρίωναν την εφικτότητα κατασκευής του σταθμού με τις αρχαιότητες να παραμένουν επί τόπου.

«Σε αντίθεση με την πλειοψηφία, η μειοψηφία βάσει συγκριτικής και ολικά σφαιρικής αξιολόγησης και εκτίμησης του συνόλου των στοιχείων που περιέχονταν στους φακέλους της υπόθεσης, απέφυγε την αβασάνιστη ταύτιση με τα επιχειρήματα της μιας πλευράς και την άκοπη απόρριψη των επιχειρημάτων της αντίθετης πλευράς», λέει σε ανακοίωσή της η Κίνηση Πολιτών.

Μάλιστα σημειώνει πως «από την περίληψη της απόφασης του ΣτΕ, όπως αυτή δημοσιεύτηκε, αποδεικνύεται ότι οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματά μας ήταν απολύτως βάσιμοι και επαρκέστατα τεκμηριωμένοι, σε βαθμό που νομιμοποιούμαστε και νομικά και ηθικά να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ώστε τελικά να αποτραπεί η τέλεση εγκλήματος στο Σταθμό Βενιζέλου. Ιδίως δε όταν αντικειμενικά το έργο στο Σταθμό Βενιζέλου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το 2023 και δεν υφίσταται κίνδυνος απένταξης του έργου και επιστροφής χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως την άνοιξη του 2025. Το έτος 2025 αποτελεί τη χρονιά-ορόσημο, που σηματοδοτεί τη σίγουρη ολοκλήρωση της κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με την κατά χώραν παραμονή των αρχαιοτήτων».

Καταλήγοντας η Κίνηση απευθύνει έκκληση στον Πρωθυπουργό της Χώρας «να λάβει τη γενναία απόφαση για την παραμονή κατά χώραν των αρχαιοτήτων κατά την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου και την αποτροπή της καταστροφής τους. Η άποψη της μειοψηφίας, που υπολείπεται κατά μία μόνο ψήφο έναντι της πλειοψηφίας, ας αποτελέσει οδηγό και νομιμοποιητικό παράγοντα για τη γενναία απόφαση αλλαγής στάσης. Είναι δική του ευθύνη απέναντι στην Ιστορία να παραδοθεί στην πόλη ακέραιο και αυθεντικό το αρχαιολογικό σύνολο. Έως τότε ας παραδοθούν οι δώδεκα Σταθμοί για να αποκτήσει επιτέλους Μετρό η πόλη μας, αποδεσμεύοντας τον Σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος μπορεί να παραδοθεί αργότερα από τους 12 σταθμούς και οπωσδήποτε μέχρι την άνοιξη του 2015».