Skip to main content

Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων για το ξενόγλωσσο προπτυχιακό στο ΑΠΘ

Φοιτητές από Συλλόγους σχολών του ΑΠΘ καλούν σε κινητοποίηση στη διοίκηση του Τμήματος Ιατρικής ενάντια στο «επί πληρωμή ξενόγλωσσο προπτυχιακό».

Σε κινητοποίηση ενάντια στην ίδρυση ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, που όπως αναφέρουν θα είναι επί πληρωμή, προχωρούν αύριο στις 11:00, στη Διοίκηση του Τμήματος Ιατρικής, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Ψυχολογίας, Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ και ΣΟΦΕΘ.

Διαβάστε σχετικά: Από την Ιατρική του ΑΠΘ το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό στην Ελλάδα

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Καταγγέλλουμε την απόφαση της διοίκησης της Ιατρικής σχολής να προχωρήσει στη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα. Η μεθόδευση αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Έρχεται σε συνέχεια των αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων που έχουν προωθήσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις. Αποτελεί πρόκληση τη στιγμή που η κυβέρνηση νομοθετεί το σχολείο εξεταστικό κέντρο στο όνομα της “αριστείας” και της “αναβάθμισης”, να ανακοινώνεται οτι το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να σπουδάσει Ιατρική είναι 102.000 ευρώ.

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι διατεθειμένη να φτάσει μέχρι τέλους και την τελευταία επιταγή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και τις σπουδές μας. Οι διακηρυγμένες προθέσεις της, αποτελούν συνέχεια των κεντρικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (που γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά), έχοντας κοινό παρονομαστή την ενίσχυση της εμπορευματικής και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, η κυβέρνηση δίνει οριστικά το πράσινο φως στα ιδρύματα για την ίδρυση και λειτουργία Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών με δίδακτρα. Παροτρύνει τις σχολές μας να λειτουργούν με τη λογική της "ανταποδοτικότητας", να μετακυλύουν το κόστος σπουδών στους φοιτητές. Με το περίφημο "αυτοδιοίκητο" και "αυτόνομο" Πανεπιστήμιό τους, στο όνομα του οποίου παλιές και νέες κυβερνήσεις μείωσαν δραματικά την κρατική χρηματοδότηση, ετοιμάζονται εκ νέου να συρρικνώσουν τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία.

Οι εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό!

«Είναι εξελίξεις που ανοίγουν το δρόμο για τη γενίκευση των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε όλα τα Τμήματα. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της υπουργού για ξένους φοιτητές που "θα αφήνουν λεφτά και ως φοιτητές και ως τουρίστες"(!). Οι φοιτητές είναι ώρα να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Γνωρίζουμε πολύ καλά την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην σχολή μας, τις τραγικές ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού (μείωση που αγγίζει το 75% τα τελευταία χρόνια), που δεν αναμένεται να αυξηθούν, την ανεπάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή, την πενιχρή χρηματοδότηση που έχει συρρικνωθεί κατά 90%. Η κατάσταση σήμερα στη Σχολή, την επόμενη μέρα της πανδημίας, βρίσκεται στο απροχώρητο. Μειωμένες ώρες κλινικών μαθημάτων στο 1/3, ελάχιστες αμφιθεατρικές παραδόσεις, εργαστηριακά μαθήματα στην ευχέρεια κάθε εργαστηρίου και τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν γύρω απ'την ηλεκτρονική εξεταστική. Είναι διάχυτη πλέον η ανασφάλεια για τον νέο χαρακτήρα των σπουδών μας. Μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε πως οι σπουδές μας αντιμετωπίζονται σαν περιττό κόστος και πως αυτή η κατάσταση θα οξυνθεί με την εισαγωγή φοιτητών-πελατών που θα φέρνουν έσοδα στη σχολή. Τώρα γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι οι διάφορες μπίζνες που στήνουν στα Ιδρύματα μας γίνονται σε βάρος μας!».

«Η στόχευσή τους είναι πολύ συγκεκριμένη, θέλουν να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες φοιτητών, να υψώσουν περισσότερα εμπόδια στην εκπαίδευση παιδιών τη λαϊκής οικογένειας».

«Είναι εξελίξεις που ανοίγουν από μόνες τους τη συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16 και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δίνουν πάτημα σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους όπως το Ιατρικό Αθηνών, να ξεδιπλώνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια για ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής σχολής στη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητές δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτή τη συζήτηση. Η κατάργηση του δήθεν "κρατικού μονοπωλίου στην εκπαίδευση" για το οποίο κάνουν λόγο, σημαίνει νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, σημαίνει εξασφαλισμένα κέρδη για τα ιδιωτικά συμφέροντα από υπέρογκα δίδακτρα που θα κληθούμε πληρώσουμε για ακόμα μία φορά εμείς και οι οικογένειες μας».

Καλούμε κάθε φοιτητή να μην τσιμπήσει στην κοροϊδία, να γυρίσει την πλάτη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όσους υπερασπίζονται την πολιτική που βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι των φοιτητών στην τσέπη. Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές δεν είμαστε πελάτες. Παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

Διεκδικούμε:

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.

· Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή. Κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

· Κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές, ερευνητικό, τεχνικό προσωπικό και εργαζόμενους.