Skip to main content

Κοινό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από τον ΣΕΒΕ

Στόχος του έργου είναι η συνεργασία των πανεπιστημίων των συμμετεχόντων χωρών για τη χαρτογράφηση του προφίλ των στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσεων

Tα αποτελέσματα του προγράμματος EXPOVET-Joint Vet Course for Export Experts παρουσιάστηκαν στο Final Project's Dissemination Forum - Joint VET Course for Export Experts που οργάνωσε ο ΣΕΒΕ την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 μέσω διαδικτύου. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της E.E. και από ίδιους πόρους.

Στόχος του έργου είναι η συνεργασία των πανεπιστημίων των συμμετεχόντων χωρών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία) με σκοπό τη χαρτογράφηση του επαγγελματικού προφίλ των στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και τη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος εκπαίδευσης με ενιαίες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και διακρατικής, ευρωπαϊκής αναγνώρισης.

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των παρόχων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε τριτοβάθμιο επίπεδο, στη διεύρυνση, ενίσχυση και επικύρωση των δεξιοτήτων των φοιτητών που απαιτούνται για την εξαγωγική ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην εφαρμογή εργαλείων μάθησης βασιζόμενη στην πρακτική άσκηση.  

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σίμος Διαμαντίδης, οικονομικός επόπτης του ΣΕΒΕ. Στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, στα οφέλη της δράσης που «συνδέει» την ανώτατη εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και στην επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση, στην οποία συνέβαλε αποφασιστικά και η πανδημία, που συντελείται και πρέπει οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν.

Ο κύριος προσκεκλημένος ομιλητής, Λουκάς Ζαχείλας, Head of Department for VET Systems and Institutions του Cedefop ανέφερε ότι «Αυτοματοποίηση, ρομποτική, ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν νέες προκλήσεις και θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο σε έναν κόσμο που αλλάζει». «Κάποιες έρευνες προβλέπουν πως τα ρομπότ θα μπορούν να κάνουν το 50% των εργασιών που τώρα γίνεται από ανθρώπους, από την άλλη πλευρά άλλες μελέτες κατεβάζουν αυτό το ποσοστό, το μόνο σίγουρο είναι πως οι δουλειές του μέλλοντος θα απαιτούν νέα προσόντα και δεξιότητες», υποστήριξε.

Ο κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, που είναι ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης αναφέρθηκε στο πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα κατάρτισης που θα οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων των καταρτιζομένων μέσω εκπαιδευτικής και πρακτικής διαδικασίας πάνω στις εξαγωγές.

Τέλος, ομιλίες απηύθυναν και εκπρόσωποι των υπόλοιπων εταίρων αναφέροντας την απουσία τέτοιων εξειδικευμένων προγραμμάτων και την σημαντικότητα του υλοποιούμενου προγράμματος που καλύπτει ένα μεγάλο κενό.

Άλλοι εταίροι του προγράμματος εκτός από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων είναι: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (επικεφαλής εταίρος), το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που εδρεύει στην Βόννη, η εταιρία συμβούλων Euricon ΕΠΕ, το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών από την Σόφια της Βουλγαρίας, το Πανεπιστήμιο Οικονομικών Επιστημών του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας και η Ένωση των Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας και ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης.