Skip to main content

Κοινοβουλευτική διπλωματία μέσω της Επιτροπής Εθν. Άμυνας-Εξωτερικών Υποθέσεων

Κρίσιμες κοινές συσκέψεις του κοινοβουλευτικού οργάνου όπου προεδρεύει ο Κ. Γκιουλέκας με Ιταλούς και Γάλλους. Η ατζέντα των συνεδριάσεων.

Δυο κρίσιμες συνεδριάσεις έχει τις επόμενες μέρες η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, υπό την προεδρία του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστα Γκιουλέκα.

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Επιτροπή θα συνεδριάσει με την αντίστοιχη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, ενώ την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 θα γίνει κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Ήδη ο κ Γκιουλέκας έχει συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ιταλό και Γάλλο πρόεδρο της αντίστοιχης Επιτροπής, για την προετοιμασία των κοινών συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των συνεδριάσεων θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά και το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα. Και μπορεί επισήμως να μην ανακοινώνεται οτιδήποτε, ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να θέτει και το ζήτημα της πώλησης όπλων από ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Τουρκία, όταν η τελευταία απειλεί με πόλεμο δυο κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι κρίσιμος, καθώς η κυβέρνηση έχει επενδύσει και στην κοινοβουλευτική διπλωματία, ενώ ενήμεροι για το έργο της Επιτροπής είναι οι αρμόδιοι υπουργοί, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει αναβαθμιστεί σημαντικά στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας κι από τις κάτω των δέκα συνεδριάσεων που γινόντουσαν στο παρελθόν, ξεπέρασε υπό τη σημερινή της σύσταση τις 50, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ. Ενδεικτικό της αναβάθμισης της Επιτροπής υπό τον κ. Γκιουλέκα είναι η παρουσία αρκετές φορές μιας σειράς υπουργών στις συνεδριάσεις της (Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Βαρβιτσιώτης, Κουμουτσάκος), όπως και εκπροσώπων διεθνών φορέων (Κομισιόν κ.ά.).

Διαρκείς είναι και οι τηλεδιασκέψεις όλο αυτό το διάστημα του κ. Γκιουλέκα με όλους τους προέδρους των αντίστοιχων Επιτροπών των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Γκιουλέκας ως πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε επιστολή σε όλες τις αντίστοιχες επιτροπές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και νέα κοινή σύσκεψη με τις δυο αντίστοιχες Επιτροπές της Κύπρου.