Skip to main content

Κυπριακό: Έτοιμοι για τριμερή διάσκεψη Αναστασιάδης - Ακιντζί

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν άτυπα σήμερα για περίπου τρεις ώρες στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ - Τι άλλο αποφασίστηκε

Ολοκληρώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι η τρίωρη περίπου άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πεντέμισι σχεδόν μήνες μετά την τελευταία τους άτυπη συνάντηση, στα τέλη Φεβρουαρίου και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη εκ μέρους του Μουσταφά Ακιντζί και του Προέδρου Αναστασιάδη, οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές.

Σύμφωνα με το philenews.com, αποφάσισαν όπως συνεχίσουν τις προσπάθειες με την Τζέιν Χολ Λουτ και όπως οριστικοποιήσουν του όρους αναφοράς, που θα βοηθήσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Όπως σημειώνεται, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να εκφράσουν την ετοιμότητά τους για μια Τριμερή Διάσκεψη με τον γ.γ. του ΟΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενά τους σχέδια.



Ταυτόχρονα, καλωσόρισαν την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συμπεριλαμβανομένου της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία θα φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες.

«Οι δύο ηγέτες», καταλήγει η ανακοίνωση, «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση για να εντείνουν τις εργασίες στις Τεχνικές Επιτροπής, με αντικείμενο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των Κυπρίων και να συζητήσουν περισσότερα ΜΟΕ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών».