Skip to main content

Κύπρος: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τη χερσόνησο του Ακάμα

Διαδηλώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών στην Κύπρο κατά των σχεδίων της κυπριακής κυβέρνησης για τη χερσόνησο Ακάμα

Έντονες αντιδράσεις, οι οποίες κορυφώνονται με την πορεία διαμαρτυρίας μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, επέφερε η δημοσιοποίηση προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου.

Η χερσόνησος του Ακάμα είναι η τελευταία ανέπαφη φυσική περιοχή της Κύπρου, η συνολική έκταση της οποίας αντιστοιχεί στο 1-2% της συνολικής έκτασης του νησιού και στην οποία καταγράφεται περίπου το 50% της συνολικής βιοποικιλότητας της χώρας.

«Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» στο φυσικό περιβάλλον

Ο χαρακτήρας της περιοχής ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αναθεωρημένου σχεδίου για τον Ακάμα, αναμένεται να αλλάξει, αφού η εφαρμογή του σχεδίου, θα επιφέρει «σοβαρές αρνητικές, σωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωματεύσεις των υπηρεσιών του κράτους, οι οποίες βάσει καταγγελιών παρακάμφθηκαν, οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις αναμένεται να επέλθουν κυρίως μέσα από την ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας και επισκέψιμων αγροκτημάτων, αλλά και μέσω αναπτύξεων πολλαπλών χρήσεων στη νέα τουριστική ζώνη.  

Αντιδράσεις κομμάτων και καλλιτεχνών 

Πέραν των περιβαλλοντικών οργανώσεων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το δασικό πάρκο, έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων, ειδικότερα μετά και την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει το σχέδιο της κυβέρνησης στην Βουλή.  Ενδεικτικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να εγκληματήσει εις βάρος του Ακάμα, ενώ η βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι πρόθεση της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων και όχι η προστασία του περιβάλλοντος. 

Το προηγούμενο διάστημα αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη της Κύπρου η κοινή δήλωση 400 Κύπριων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Αλκίνοος Ιωαννιδης, Μιχάλης Χατζηγιάννης και Άννα Βίσση, κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών για το εθνικό δασικό πάρκο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Κύπρου Κώστας Καδής μίλησε για παραπλάνηση των ανθρώπων του πολιτισμού.  

Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή η κυπριακή δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις ισχύουσες διαδικασίες παράβασης οι οποίες συνδέονται άμεσα με την χερσόνησο Ακάμα και αφορούν τον ανεπαρκή καθορισμό προστατευόμενων περιοχών, τη μη έκδοση των αναγκαίων διαταγμάτων προστασίας των περιοχών καθώς και την ανεπαρκή εκτίμηση επιπτώσεων από δεκάδες έργα και σχέδια στις προστατευόμενες περιοχές. 

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle