Skip to main content

Κύπρος: Συμβούλιο αρχηγών μετά την πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο

Η πρόταση Ακιντζί για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν Κύπριοι αναλυτές, κρύβει σημαντικές παγίδες.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών συγκαλείται σήμερα στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, για να συζητηθεί η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για το φυσικό αέριο.

Η πρόταση Ακιντζί για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν Κύπριοι αναλυτές, κρύβει σημαντικές παγίδες καθώς στοχεύει στον δια παντός οικονομικό εγκλωβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την «πόρτα» της κυπριακής ΑΟΖ στο κατοχικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το SigmaLive, η πρόταση Ακιντζί για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι έκτασης μιάμισης σελίδας και περιλαμβάνει πέντε αρχές και εννέα σημεία. Η αποκάλυψη της γίνεται λίγες ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία.

Τα σημεία - «κλειδιά» της πρότασης Ακιντζί, κατά το ίδιο δημοσίευμα, είναι τα εξής:

• Ως συνιδιοκτήτες του νησιού Ε/κ και Τ/κ πρέπει να έχουν ΙΣΑ δικαιώματα στους θαλάσσιους πόρους ολόκληρου του νησιού.

• Τα οικονομικά οφέλη από αυτές τις πηγές πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια σε Ε/κ και Τ/κ και η απόλαυση των εσόδων θα πρέπει να αρχίσει την ίδια στιγμή και για τις δύο κοινότητες.

• Οι αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού.

• Οποιαδήποτε λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα προκαταλαμβάνει τις θέσεις των δύο πλευρών, νομικές και πολιτικές για συνολική λύση του Κυπριακού.