Skip to main content

Κιράν: Λυπηρό ότι δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας

Το δάχτυλο κατά της Ελλάδας κούνησε προκλητικά ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στην Ξάνθη, πρώτο σταθμό της διήμερης ιδιωτικής του επίσκεψης στη Θράκη.

Ο Κιράν, αρμόδιος για θέματα τουρκικών και μουσουλμανικών μειονοτήτων, βρίσκεται στη χώρα μας, με εντολή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που συνεχίζει να «εργαλειοποιεί» τη μουσουλμανική μειονότητα στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών σχεδιασμών του.

Αρχικά ο Κιράν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους -όπως είπε- «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και στη συνέχεια, κουνώντας το δάχτυλο στην Ελλάδα, δήλωσε πως ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας: «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’».

 

Ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας «με διάφορα προσχήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις» τονίζοντας πως βρέθηκε στην Κομοτηνή «για να ακούσει τα προβλήματα των ‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’ και τις απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των μειονοτικών σχολείων, που κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, και στην εκλογή σχολικών επιτροπών που όμως έχουν μπει στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Ισχυρίστηκε επίσης πως «η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης» καλώντας τη χώρα μας να πράξει το ίδιο.

Θέλει τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Οι προκλητικές δηλώσεις και αναρτήσεις στα social media, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κατά την παράμονή του στην πόλη, επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ καθώς και το Γενί Τζαμί, ενώ ξεναγήθηκε αξιοθέατα της Άνω Πόλης. Ο ίδιος είχε επαφές και με μειονοτικούς που ζουν στην Θεσσαλονίκη.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Κιράν εμφανίστηκε προκλητικός καθώς έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται εκ μέρους της Ελλάδας στη μειονότητα.

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της «Τουρκικής» Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο «ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο», έγραψε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε και στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα αποκλειστικά σε τουρκικά και μειονοτικά ΜΜΕ στην Κομοτηνή. Ο ίδιος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας συστάσεις στη χώρα μας να επιληφθεί του θέματος «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα