Skip to main content

Κυριακίδου: Κάθε λεπτό μετράει σε μια κατάσταση σαν την πανδημία

Η Επίτροπος Υγείας μίλησε για τη χρησιμότητα της λειτουργίας της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων.

Στη χρησιμότητα της λειτουργίας της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων (HERA) εστίασε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στο να κλείσουν τα κενά αναφορικά τόσο με την ετοιμότητα όσο και με τις απαντήσεις της ΕΕ σε κρίσεις υγείας.

Η κ. Κυριακίδου, σημείωσε ότι η HERA θα πετύχει μόνο αν υπάρξει συναίνεση για την ετοιμότητα στην υγεία σε όλα τα επίπεδα σε ολόκληρη την ΕΕ συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η στενή συνεργασία μας σε όλη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της COVID-19 και σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας ήταν καθοριστικής σημασίας για τη δική μας επιτυχημένη απάντηση στη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας εδώ και γενιές» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας.

«Συμφωνούμε επίσης ότι η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» τόνισε.

Προσέθεσε ότι αυτό που αναμένεται από τους πολίτες είναι «μια ισχυρότερη Ευρώπη στον τομέα της υγείας και μια ισχυρότερη Ευρώπη στην αντιμετώπιση κρίσεων υγείας».

«Είμαι υπερήφανη που λέω ότι η HERA ξεκίνησε επίσημα το έργο της την περασμένη Παρασκευή και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους» επισήμανε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος συμπλήρωσε ότι «με την πανδημία της COVID-19, έπρεπε να εφεύρουμε νέα όργανα,για τη δημιουργία ad hoc λύσεων. Προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε τι θα μπορούσε να έχει κάνει πιο αποτελεσματική την απάντησή μας στην COVID-19» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «κάθε λεπτό μετρά σε μια κατάσταση σαν την πανδημία».