Skip to main content

Κυρίζογλου: Να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα χρηματοδότησης της Άθλησης για Όλους

«Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για ανασχεδιασμό και αναδιαμόρφωση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους, αλλά για κατάργηση», αναφέρει ο δήμαρχος,

Την ανάγκη να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της συμμετοχής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους που υλοποιούν κατά πλειοψηφία οι δήμοι της χώρας τονίζει σε επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου στον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως τονίζει ο κ. Κυρίζογλου στην επιστολή «αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για ανασχεδιασμό και αναδιαμόρφωση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) αλλά ουσιαστικά για κατάργηση των προγραμμάτων για την περίοδο 2021-2022, αφού η ΓΓΑ δεν θα συμμετέχει οικονομικά,» ενώ συμπληρώνει λέγοντας: «Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) αποτελούν τον πυλώνα στήριξης του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας μας. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών μας και απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες και ως καθ΄ύλην  αρμόδιοι και γνώστες μπορούμε να το βεβαιώσουμε.»

Τέλος, η επιστολή καταλήγει λέγοντας: «Είμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής-αθλητικής περιόδου και μας ανακοινώνετε ότι πρέπει ουσιαστικά να κλειδώσουμε τις δημοτικές αθλητικές μας εγκαταστάσεις και να κατευθύνουμε τους πολίτες που απολαμβάνουν τις ποιοτικές δημοτικές αθλητικές υπηρεσίες προς τους ιδιώτες! Οι 1.100 και πλέον Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα μείνουν άνεργοι και το μαθαίνουν τώρα, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022».

Αναλυτικά η επιστολή

Λάβαμε γνώση της επιστολής σας (Α.Π. 388930/13.8.21), στην οποία αναφέρετε ότι η «ΓΓΑ δεν θα  συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για την περίοδο 2021-2022». Ξεκάθαρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για ανασχεδιασμό και αναδιαμόρφωση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) αλλά ουσιαστικά για κατάργηση των προγραμμάτων για την περίοδο 2021-2022, αφού η ΓΓΑ δε θα συμμετέχει οικονομικά.
Ποιος είναι ο στόχος σας; Αν τα προγράμματα νεκρώσουν μια χρονιά όλοι οι αθλούμενοι ή θα σταματήσουν την αθλητική τους ενασχόληση ή θα κατευθυνθούν στους ιδιωτικούς φορείς. Τα παιδιά και οι έφηβοι είτε θα παραμείνουν στον υπολογιστή τους είτε θα εγγραφούν σε ιδιωτικούς συλλόγους.
Αυτό θα είναι τελικά το αποτέλεσμα. Να πάψουν να αθλούνται οι πολίτες! Γιατί στα δημοτικά αθλητικά προγράμματα συμμετέχουν οι πολίτες μας, των οποίων δεν «αντέχει η τσέπη» να εγγραφούν σε ιδιωτικά γυμναστήρια και σε ιδιωτικούς συλλόγους.
Στα δημοτικά προγράμματα συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Δεν διαλέγουμε το ψηλό, το αδύνατο, το μυϊκά δυνατό και το εξυπνότερο. Δεν κάνουμε πρωταθλητισμό.
Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) αποτελούν τον πυλώνα στήριξης του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας μας. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών μας και απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες και ως καθ΄ύλην  αρμόδιοι και γνώστες μπορούμε να το βεβαιώσουμε.
Διαχωρίζονται σε Γενικά Προγράμματα και σε Ειδικά Προγράμματα.
Τα Γενικά Προγράμματα υποδιαιρούνται σε:

 ·0    Άσκηση στην προσχολική ηλικία,

 ·1    Παιδί και Αθλητισμός,

 ·2    Άσκηση στην Εφηβική ηλικία,

 ·3    Άσκηση Ενηλίκων,

 ·4    Άσκηση και νέοι,

 ·5    Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία,

 ·6    Άσκηση στα Πανεπιστήμια,

 ·7    Ασκηση στους χώρους εργασίας  

Τα Ειδικά προγράμματα υποδιαιρούνται σε:

 ·8    Άσκηση ατόμων με αναπηρίες,

 ·9    Άσκηση στα κέντρα απεξάρτησης,

 ·10    Άσκηση στα κέντρα ψυχικής υγείας,

 ·11    Άσκηση στις φυλακές,

 ·12    Άσκηση ευαίσθητων πληθυσμιακά ομάδων (πρόσφυγες-μετανάστες- Ρομά),

 ·13     Άσκηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις και

 ·14    διάφορα άλλα  προγράμματα μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Σε ποιες άλλες ηλικιακές ή πληθυσμιακές ομάδες αναφέρεστε; Το Οργανωτικό Πλαίσιο Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους ανασχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε κατά τη δική σας θητεία ΦΕΚ 461/Β΄/14.02.2020 και περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω κατηγοριοποιήσεις.

Κύριε Υφυπουργέ

Οι αθλητικές δραστηριότητες δεν έχουν σταματήσει. Οι διευκρινιστικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την άθληση στο σύνολο της επικράτειας υπό το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (16.08.2021) επιτρέπουν τη λειτουργία τόσο των γυμναστηρίων όσο και αθλητικών ακαδημιών. Όλοι οι δήμοι που εφαρμόζουν προγράμματα άρχισαν να λειτουργούν αμέσως μόλις δόθηκε το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους και συνεχίζουν. Εφαρμόσαμε καλοκαιρινά προγράμματα με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι ομαδικές δραστηριότητες λοιπόν, υλοποιούνται από το Μάιο έως σήμερα με τους ανάλογους περιορισμούς. Δραστηριοποιούνταν ακόμη και κατά τη διάρκεια της πλήρους απαγόρευσης με διαδικτυακά μαθήματα.

Αν πραγματικά θεωρείτε επιβεβλημένο και αναγκαίο τον «ανασχεδιασμό και την αναδιαμόρφωση των ΠΑγΟ», όπως διατείνεσθε, σας προτείνουμε για τη φετινή περίοδο 2021-2022 τα εξής:

 ·15    Να εγκρίνετε την κατανομή θέσεων για την πρόσληψη Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με σκοπό τη στελέχωση των ΟΤΑ Α΄& Β΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, που θα υλοποιήσουν Προγράμματα Άθλησης για Όλους την περίοδο 2021-2022. Είναι επιβεβλημένη η έκδοση αυτής της ΚΥΑ, γιατί αλλιώς κανένας δήμος, ακόμη και αν δύναται οικονομικά και αν θέλει,  δε μπορεί να προσλάβει προσωπικό, αν τα προγράμματα δεν εξαιρεθούν της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).
 ·16    Να εφαρμοστούν με το ισχύον οργανωτικό πλαίσιο για τη φετινή περίοδο και είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε το «όραμά» σας για τα ΠΑγΟ. Κύριοι φορείς εφαρμογής των προγραμμάτων είναι οι δήμοι  άρα με την ΚΕΔΕ και την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ. Να

διοργανωθεί ένα διαδικτυακό ή δια ζώσης συνέδριο για την πορεία και το αύριο των προγραμμάτων αλλά και την αξιολόγησή τους.
 ·17    Τη φετινή χρονιά να γίνει έλεγχος της εφαρμογής τους και να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα τους. Οι δήμοι είναι εδώ και θα περιμένουν τις υπηρεσίες σας.

Είμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής-αθλητικής περιόδου και μας ανακοινώνετε ότι πρέπει ουσιαστικά να κλειδώσουμε τις δημοτικές αθλητικές μας εγκαταστάσεις και να κατευθύνουμε τους πολίτες που απολαμβάνουν τις ποιοτικές δημοτικές αθλητικές υπηρεσίες προς τους ιδιώτες!
Οι 1.100 και πλέον  Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα μείνουν άνεργοι και το μαθαίνουν τώρα, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022.
Ζητάμε την αποδοχή των προτάσεών μας και την έναρξη διαλόγου κατά τα ανωτέρω.



Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης



Λάζαρος Κυρίζογλου
Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης
Δήμων Ελλάδος