Skip to main content

Κυρώσεις: Οι Κινέζοι ποντάρουν στη Ρωσία και οι Αμερικανοί προειδοποιούν

Στην Κίνα οι μικροεπενδυτές αγοράζουν μανιωδώς τις μετοχές όσων εταιρειών έχουν και την ελάχιστη σχέση με τη Ρωσία - Τι απαντούν οι ΗΠΑ.

Την ώρα που οι δυτικές χώρες απομονώνουν οικονομικά τη Ρωσία, οι οικονομικοί δεσμοί της με την Κίνα αρχίζουν να προβληματίζουν περισσότερο την Ουάσιγκτον, που επιστρέφει σε απειλές γνώριμες από την εποχή του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Την ίδια στιγμή, στην περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες επενδύουν οι Κινέζοι μικροεπενδυτές.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, προειδοποίησε χθες όσες κινεζικές εταιρείες αγνοούν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ότι θα αποκλειστούν από κάθε είδους αμερικανικό τεχνολογικό εξοπλισμό και λογισμικό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times, η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε πως ενδέχεται να αποκλείσει τη SMIC ή οποιαδήποτε άλλη κινεζική εταιρεία από την αμερικανική τεχνολογία εάν αυτή δεν συμμορφώνεται με τις κυρώσεις και εξακολουθεί να παρέχει μικροεπεξεργαστές ή άλλη υψηλή τεχνολογία στη Ρωσία. Αντιδρώντας στην προειδοποίηση, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη διαφωνία της Κίνας προς κάθε είδους μονομερείς κυρώσεις και κάλεσε την Ουάσιγκτον «να μη ζημιώνει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Κίνας» προς χάριν της πολιτικής της στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, στην Κίνα οι μικροεπενδυτές αγοράζουν μανιωδώς τις μετοχές όσων εταιρειών έχουν και την ελάχιστη σχέση με τη Ρωσία, προεξοφλώντας τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ως συνεπακόλουθο του άνευ προηγουμένου οικονομικού αποκλεισμού της Ρωσίας από τη Δύση.

Από τις ναυτιλιακές εταιρείες μέχρι τις εταιρείες διαχείρισης λιμένων ή άλλων κινεζικών εταιρειών που βρίσκονται ακόμη και γεωγραφικά κοντά στη Ρωσία έχουν γνωρίσει θεαματική άνοδο στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN, η άνοδος αυτών των μετοχών συνεχίζεται, μολονότι ορισμένες από αυτές τις εταιρείες προειδοποίησαν τους επενδυτές ότι έχουν οδηγήσει τις μετοχές τους στα ύψη, με αποτέλεσμα να είναι υπερτιμημένες. Εξάλλου, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν την ίδια στιγμή ότι είναι περιορισμένα τα όρια σύσφιγξης των οικονομικών σχέσεων της Κίνας με τη Ρωσία, για τον απλούστατο λόγο ότι η Κίνα θα θελήσει να περιφρουρήσει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Δύση. Οι προειδοποιήσεις όμως δεν πτοούν τους μικροεπενδυτές.

«Ορισμένοι Κινέζοι επενδυτές πιστεύουν πως η Ρωσία δεν έχει πού αλλού να στραφεί παρά μόνον στην Κίνα», υπογραμμίζει ο Χάο Χονγκ, διευθυντικό στέλεχος και επικεφαλής του τομέα ερευνών στην BOCOM International. Οπως τονίζει ο ίδιος, οι επενδυτές αυτοί είναι πεπεισμένοι πως η Κίνα πρόκειται να επωφεληθεί από τις εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία. Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η μετοχή της Jinzhou Port, εταιρείας διαχείρισης λιμένος στον κινεζικό Βορρά με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα προς Ρωσία, σημείωσε συνολικά άλμα 94% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Δεδομένου δε ότι στην Κίνα υπάρχει επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας διακύμανσης των μετοχών έως 10%, σημαίνει ότι η εν λόγω μετοχή έφτασε στο όριο επί πολλές συναπτές συνεδριάσεις. Κι ενώ στη συνέχεια υποχώρησε, η αξία της παραμένει 60% πάνω από εκείνη που ήταν πριν από δύο εβδομάδες. Την ίδια ακριβώς πορεία έχει καταγράψει η μετοχή της Xinjiang Tianshun Supply Chain, εταιρείας logistics στη βορειοδυτική επαρχία Ξινγιάνγκ, που έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους άνω των 60 χιλιομέτρων, η οποία έχει εκτοξευθεί κατά 95% στο χρηματιστήριο της Σεντζέν μέσα στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

Ακόμη και οι εταιρείες είσπραξης διοδίων και σιδηροδρομικών υπηρεσιών φορτίου έχουν γνωρίσει πρωτοφανή άνοδο από την έναρξη του πολέμου. Η Heilongjiang Transport Development, που διαχειρίζεται τις υπηρεσίες διοδίων στις μεγάλες εθνικές οδούς της βορειοανατολικής επαρχίας Χεϊλονγκτζιάνγκ, έχει σημειώσει άνοδο 21%.

Πηγή: Καθημερινή, Reuters