Skip to main content

Κυρώσεις ΗΠΑ σε 5 Ρώσους - Θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο λέει η Ρωσία

Οι πέντε Ρώσου κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταύ των οποίων για τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου Μπορίς Νεμτσόφ.

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι επιβάλλουν κυρώσεις σε πέντε Ρώσους που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων για τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου Μπορίς Νεμτσόφ και "τον βασανισμό και τις δολοφονίες" ανθρώπων που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ στην Τσετσενία.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, κατά την οποία οι δύο πλευρές φαινόταν ότι αναζητούσαν έδαφος συννενόησης.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε κυρώσεις σε πέντε Ρώσους πολίτες και σε μια οντότητα κατά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσής του, την οποία ζητεί το Κογκρέσο για τον λεγόμενο "νόμο Μαγκνίτσκι", ο οποίος απαγορεύει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος και παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ προσώπων και οντοτήτων που κατηγορούνται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε μετά τον θάνατο του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε ενώ τελούσε υπό κράτηση στη Ρωσία το 2009.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας και όσα αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, τα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις είναι "υπεύθυνα για πρόσφατες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξωδικαστικής δολοφονίας του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ και του βασανισμού και της δολοφονίας ανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Δημοκρατία της Τσετσενίας".

Ο Νεμτσόφ, ο οποίος είχε εξέχοντα ρόλο στην αντιπολίτευση στον Πούτιν και ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την εποχή του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, δολοφονήθηκε το 2015 με τέσσερις σφαίρες που δέχθηκε εξ επαφής ενώ βρισκόταν σε γέφυρα σε πολύ μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο.

"Θα ανταποκριθούμε με ανάλογα μέτρα", αντέδρασε η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κρίνοντας ότι "οι μη εποικοδομητικές αποφάσεις αυτού του είδους αντιβαίνουν στις θετικές προοπτικές των πρόσφατων ρωσοαμερικανικών συνομιλιών στο Σότσι".

Σήμερα αντέδρασε και το Κρεμλίνο σημειώνοντας ότι θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο και ότι τα αντίποινά του θα είναι συμβατά με τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.