Skip to main content

Βίντεο – σοκ από το ναυάγιο με μετανάστες στα Κύθηρα – «Τους είδαμε να πνίγονται»

Στο πόδι όλο το νησί για να βοηθήσει τους διασωθέντες μετανάστες, το σκάφος των οποίων τσακίστηκε στα βράχια. Μέσα σε 8 μποφόρ η επιχείρηση διάσωσης.

Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο το οποίο τσακίστηκε σε απόμερη πλαγιά με ψηλά βράχια στην περιοχή Διακόφτι Κυθήρων, ενώ εξίσου δύσκολη είναι και η επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών που ναυάγησαν στη Λέσβο

Διαβάστε: Ογδόντα μετανάστες διασώθηκαν στα Κύθηρα - Συγκλονιστικά βίντεο

Οι μετανάστες στα Κύθηρα εξέπεμψαν σήμα κινδύνου το βράδυ της Τετάρτης και λίγο μετά το σκάφος που τους μετέφερε έπεσε στα βράχια και διαλύθηκε. 

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα έχουν διασωθεί 80 άτομα, 55 άνδρες, 7 γυναίκες και 18 ανήλικοι, ενώ έντεκα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν δύο σοροί, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών μεταναστών. Οι έρευνες του λιμενικού σώματος συνεχίζονται, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Για όσα συγκλονιστικά σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στα Κύθηρα όταν ένα ιστιοφόρο με 95 παράνομους μετανάστες έπεσε στα βράχια κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου, με τουλάχιστον δύο σορούς να έχουν εντοπιστεί, μίλησε ο δήμαρχος του νησιού ο οποίος περιέγραψε όσα είδε λέγοντας «μπροστά μου πνίγηκαν 5 άτομα». Την ίδια ώρα τους 17 έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο στη Λέσβο με τους 16 να είναι γυναίκες και ένα αγόρι κάτω των 20 ετών να είναι το 17ο θύμα.

Διαβάστε ακόμη: Τραγωδία στη Λέσβο:16 γυναίκες νεκρές μετά από ναυάγιο με μετανάστες (vid)

Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, «αν τους έβγαζε 50 μέτρα αριστερότερα ή δεξιότερα θα έβγαιναν σε αμμώδη παραλία και θα είχαν σωθει όλοι. Εκεί που προσέκρουσε είναι καταβόθρα με κάθετα βράχια 15-20 μέτρων. Οι άνθρωποι βγήκαν σε ένα υποτυπώδες πλάτωμα και εκεί η θάλασσα τους χτυπούσε σαν χταπόδια. Είδα πέντε άτομα να τους παίρνει η θάλασσα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να πνίγονται»

«Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Δεν περιγράφεται. Δεν περιγράφεται», δήλωσε στο Open o Γ. Πρωτοψάλτης κάτοικος των Κυθήρων και πρόσθεσε: «Είναι λίγο έξω από το Λιμάνι είναι όμως ίσως το δυσκολότερο σημείο που θα μπορούσε να πέσει. Είναι λίγο έξω από το Λιμάνι αλλά είναι ψηλά τα βράχια, είναι ένας μικρός ορμίσκος που οδηγήθηκαν μέσα και δεν θα μπορούσαν να φύγουν από πουθενά, να σωθούν από πουθενά αν δεν γινόταν όλη αυτή η τεράστια κινητοποίηση από τους ντόπιους εδώ και τις τοποθεσίες».


 Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δήλωσή του ανέφερε πως όσο η Τουρκία ανέχεται σε κυκλώματα των διακινητών θα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μέτρα ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο υπουργός.

Μήνυμα Μηταράκη σε Τουρκία και Ε.Ε. για τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο

Να λάβει μέτρα η Τουρκία για να σταματήσουν οι αποχωρήσεις μεταναστών και να δράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα δύο ναυάγια με νεκρούς και αγνοούμενους σε Κύθηρα και Λέσβο.

«Επείγον κάλεσμα στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για να προληφθούν άλλες παράτυπες αποχωρήσεις, ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα χάθηκαν πολλές ζωές στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.