Skip to main content

ΚΚΕ: Εκδήλωση για τις δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν 4.452 δίκες με 1679 καταδίκες, χώρια οι συλλήψεις ενώ εκατοντάδες ήταν οι θανατικές ποινές, τόνισε ο ιστορικός, Γ. Σανίδας.

Εκδήλωση για τις δίκες στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης την περίοδο 1946 - 1951 πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι από την Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ και την παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, πρώην κατηγορούμενοι του Εκτάκτου Στρατοδικείου, απόγονοι και συγγενείς των εκτελεσθέντων, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ήταν στην πλειοψηφία τους μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, μαχητές και πρώην μαχητές του ΔΣΕ, συνδικαλιστές, κ.α.

«Στη Θεσσαλονίκη έγιναν 4.452 δίκες με 1679 καταδίκες, χώρια οι συλλήψεις, αναβολές, κ.τ.λ. ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι αριθμούν αρκετές χιλιάδες παραπάνω. Εκατοντάδες ήταν οι θανατικές ποινές. Εκτελέστηκαν στο Γεντί Κουλέ γύρω στους τετρακόσιους» είπε ο πανεπιστημιακός καθηγητής, ιστορικός, Γιώργος Σανίδας.

Ο κ. Σανίδας διευκρίνισε, ότι «η επαλήθευση των πραγματικών αριθμών δεν είναι εύκολη, γιατί με το «Γ' Ψήφισμα» δεν υπήρχε υποχρέωση δημοσιοποίησης των αποφάσεων των εκτελέσεων» και πρόσθεσε: «Την εντολή εκτέλεσης της ποινής έδινε ο βασιλικός επίτροπος» πρόσθεσε. Επίσης, σημείωσε, ότι στη Θεσσαλονίκη εκτελέστηκαν και άλλοι καταδικασμένοι «από άλλα έκτακτα στρατοδικεία, όπως της Φλώρινας και της Καστοριάς και από άλλα δικαστήρια γενικώς».

Στο πολιτικό πλαίσιο της εποχής, μέσα στο οποίο «στήθηκε η τεράστια «βιομηχανία» καταστολής και διώξεων» και η «προσπάθεια σύνθλιψης και εξόντωσης του κινήματος» και του ΚΚΕ, από το «αστικό κράτος» αναφέρθηκε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας του κόμματος, Μάκης Μαΐλης και αναφέρθηκε και σε συμπεράσματα που, όπως είπε, προκύπτουν και για το σήμερα.

«Η διαμάχη για το «κράτος της δεξιάς» εντάσσεται στην ενδοαστική σύγκρουση. Για το ποιο κόμμα του κεφαλαίου θα έχει το πάνω χέρι στη διαμόρφωση του συστήματος. Και αποτέλεσε έναν από τους άξονες για να οικοδομείται το ψεύτικο δίπολο, επί δεκαετίες, συντήρηση- πρόοδος, που παλαιότερα την εξέφραζαν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σήμερα με τη ΝΔ και τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» είπε ο κ. Μαίλης.

Ο κ. Μαίλης υποστήριξε ότι, μεταξύ άλλων, και «οπορτουνιστικές δυνάμεις καλλιέργησαν την αυταπάτη», ότι λειτουργώντας στο πλαίσιο του αστικού κράτους και μέσα από την αλλαγή συσχετισμών στους μηχανισμούς του, είναι δυνατή η μετατροπή σε «φιλολαϊκό» και συνέχισε: «Η ζωή απέδειξε πόσο επικίνδυνη και ουτοπική είναι αυτή η άποψη για το εργατικό κίνημα».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από το μέλος του γραφείου περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γρηγόρη Κλιγκόπουλο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για τις δίκες της Θεσσαλονίκης, με μαρτυρίες κομμουνιστών που βρέθηκαν κατηγορούμενοι μπροστά στους στρατοδίκες, και άλλων που τις παρακολούθησαν και πολύτιμο αρχειακό υλικό.

Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση από το αρχείο του ΚΚΕ, καθώς και άλλο υλικό που έχει συλλεχθεί, με κομματικά ντοκουμέντα, εφημερίδες, φωτογραφίες, έγγραφα του Έκτακτου Στρατοδικείου. Επίσης, διατέθηκε μαζικά η ειδική έκδοση της επιτροπής περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με στοιχεία για τη λειτουργία του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης.