Skip to main content

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο ν/σ για την ιδιωτική εκπαίδευση

Το ΚΚΕ ζητά αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και καλεί τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούν στην εφαρμογή του.

«Το νομοσχέδιο για το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων που παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, είναι απαράδεκτο και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης στον χώρο της παιδείας και ειδικά στα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Κατά την προσφιλή τακτική όλων των κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στην Βουλή σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα, όταν τα σχολεία είναι κλειστά. Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε σήμερα, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι στόχος του είναι η απαξίωση του παιδαγωγικού ρόλου των εκπαιδευτικών και το τσάκισμα της όποιας προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Πιο συγκεκριμένα:

- Απελευθερώνονται οι απολύσεις των εκπαιδευτικών, αφού οι συμβάσεις τους υπάγονται στο κοινό εργατικό δίκαιο. Εξαφανίζεται ακόμα και η ελάχιστη προστασία που είχαν οι εργαζόμενοι για να αποκρούσουν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

- Απελευθερώνονται από κάθε έλεγχο του υπουργείου Παιδείας οι δραστηριότητες μετά το πέρας του υποχρεωτικού προγράμματος, ενώ χαλαρώνει και ο έλεγχος στο ίδιο το υποχρεωτικό πρόγραμμα.

- Ανά πάσα στιγμή ο εργοδότης θα μπορεί να περικόπτει ώρες και αμοιβές από το ωράριο των εκπαιδευτικών κατά το δοκούν.

- Το σχολείο μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου, μετατρέπεται σε φροντιστήριο, είτε στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, είτε σε συνεργασία με φροντιστηριακούς οργανισμούς.

- Επιβάλλεται σε κάθε σχολείο ιδιαίτερο σύστημα αξιολόγησης κατά την απόλυτη κρίση της διοίκησής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των απολύσεων.

«Η κυβέρνηση τα δίνει πραγματικά όλα στους σχολάρχες, εις βάρος, όχι μόνο των εργαζόμενων στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και σε βάρος των μαθητών. Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το απαράδεκτο αυτό σχέδιο νόμου, και καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, συσπειρωμένους στα σωματεία τους, να αντισταθούν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.