Skip to main content

Klēa: Το ελαιόλαδο από τη Νέα Τένεδο Χαλκιδικής με την αρχαιοελληνική έμπνευση

Δύο νέα παιδιά, ο Δημήτρης Ψαθάς και ο Νίκος Κωφοκώτσιος, μοιράζονται το όραμα για ένα premium ελαιόλαδο από τη χονδρολιά Χαλκιδικής

Το ελαιόλαδό του αποπνέει αρχαία Ελλάδα κι αυτό γίνεται εμφανές τόσο στο όνομά του όσο και στη συσκευασία του. Βαφτίζοντάς το «Klēa», που είναι ένας δημιουργικός συνδυασμός των λέξεων κλέος (δόξα) και ελαία, και επιλέγοντας ένα πήλινο μπουκάλι, με έμπνευση από το αλάβαστρο που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες για τα αρωματικά τους έλαια, ο 29χρονος Χαλκιδικιώτης Δημήτρης Ψαθάς κάνει εδώ και λίγο καιρό από τη Νέα Τένεδο Χαλκιδικής τη δική του προσπάθεια στον κλάδο του ελαιολάδου, κερδίζοντας τις πρώτες εντυπώσεις. Μαζί με τον 24χρονο Θεσσαλονικιό φίλο του, Νίκο Κωφοκώτσιο, που στην πορεία ήρθε να συνδράμει στην προσπάθεια, θέλει να δει το Klēa να φτάνει όσο πιο μακριά γίνεται.

Η ελαιοκαλλιέργεια στη Νέα Τένεδο



Το Klēa βρίσκεται σε delicatessen στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, έχει μεγάλη ζήτηση από την αγορά των εταιρικών δώρων, έχει κάνει εξορμήσεις σε Ολλανδία και Αγγλία, ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει πανιά και για Γερμανία, στο πλαίσιο ενός σημαντικού συμβολαίου που κλείστηκε πρόσφατα.

Υπό το brand name Klēa κυκλοφορούν τέσσερις κωδικοί -δύο σε πήλινη συσκευασία και δύο σε συσκευασία λευκοσιδήρου-  που αφορούν δύο εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα -το ένα πρώιμης συγκομιδής (αγουρέλαιο)- με πρώτη ύλη την ποικιλία χονδρολιά Χαλκιδικής, ενώ στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και ένας νέος κωδικός από την ποικιλία Γαλανή.

Δημήτρης Ψαθάς και Νίκος Κωφοκώτσιος



Στα πλάνα των δύο φίλων μάλιστα για την επόμενη διετία είναι η δημιουργία και επιτραπέζιων ελιών, για τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί μια παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας και συντήρησης με φυσική ζύμωση, έχοντας ως στόχο την ασιατική αγορά. Τα 55 στρέμματα της Klēa, με τις 1.200 ρίζες ελαιόδεντρων, βρίσκονται σε Νέα Τένεδο και Φούρκα.

«Έχουμε την τεχνογνωσία ώστε το ελαιόλαδό μας να είναι ποιοτικό, με τα σωστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες είναι υψηλή, ενώ έχει φρουτώδες άρωμα και πικάντικη και πικρή γεύση» λέει ο Δημήτρης Ψαθάς στη Voria.gr.


 
Η οικογενειακή ελαιοκαλλιέργεια και το βήμα της μεταποίησης

Ο Δημήτρης Ψαθάς ήρθε σε επαφή με την ελαιοκαλλιέργεια από παιδί, αφού ο πατέρας του είχε ελιές και έδινε το λάδι του σε εμπόρους. Θυμάται μάλιστα να τον κοιτά εντυπωσιασμένος να κλαδεύει τα ελαιόδεντρα, κάτι που φάνταζε στα παιδικά του μάτια μαγικό. Ως φοιτητής στη Γεωπονική πήρε την σκυτάλη και ανέλαβε να καλλιεργεί ο ίδιος τα οικογενειακά κτήματα στη Νέα Τένεδο Χαλκιδικής, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό του να κάνει το επόμενο βήμα στη μεταποίηση με το δικό του brand. Όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσει για το μέλλον του μετά τις σπουδές και το στρατιωτικό του, βρέθηκε απέναντι στο δίλημμα να φύγει για ένα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία ή να μείνει στην Ελλάδα και να κάνει το δικό του επιχειρηματικό εγχείρημα, αξιοποιώντας τις ελαιοκαλλιέργειες της οικογένειας.

Επέλεξε τελικά το δεύτερο κι άρχισε εντατικά να ασχολείται με το αντικείμενο, να το ψάχνει και να μελετά, θέλοντας να υιοθετήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση απέναντι στο ελαιόλαδο. Μάλιστα το 2016 διακρίθηκε σε έναν επιταχυντή για αγροτικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε ως γευσιγνώστης ελαιολάδου, λαμβάνοντας πιστοποίηση από τον ιταλικό οίκο ONAOO. Οι πρώτες του συσκευασίες βγήκαν στην αγορά το 2018, το ιδιαίτερο πήλινο μπουκάλι όμως, που έγινε και το σήμα κατατεθέν του ελαιολάδου του, έκανε την εμφάνισή του το 2019.

Χονδρολιά Χαλκιδικής

Οι πρώτες αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού ήταν ιδιαίτερα θετικές, δίνοντας στον Δημήτρη Ψαθά την απαιτούμενη ενθάρρυνση για να συνεχίσει. Μάλιστα, το όραμά του ήρθε να μοιραστεί και ένας φίλος του, ο 24χρονος Θεσσαλονικιός Νίκος Κωφοκώτσιος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ, δεύτερης γενιάς ελαιοκαλλιεργητής κι αυτός, με τον οποίο πλέον κυνηγά τον κοινό σκοπό.

Ο Δημήτρης Ψαθάς όμως δεν έχει σταματήσει να αποκτά νέες γνώσεις γύρω από το αντικείμενο. Μάλιστα, αυτό τον καιρό κάνει ένα μεταπτυχιακό στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή με θέμα «New Food Products and Business Development».

Δημήτρης Ψαθάς

Ο 29χρονος Χαλκιδικιώτης είναι ωφελούμενος της πρωτοβουλίας «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», ενός μη κερδοσκοπικού εγχειρήματος για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό κλάδο στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Ιδρυτικός δωρητής της πρωτοβουλίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.