Skip to main content

Κλίμα για το νέο ομόλογο παίρνει στις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο

Aπό τα αποτελέσματα των συναντήσεων στις ΗΠΑ θα κριθεί εν πολλοίς και το πότε θα ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές με νέα έκδοση.

Στις ΗΠΑ για ένα είδος road show βρίσκεται από τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι τρεις τους θα συναντηθούν, στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη, με στελέχη αμερικανικών τραπεζών και επενδυτικών funds για «να πάρουν κλίμα» για το πώς βλέπουν πλέον τη χώρα, μετά τη συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι από τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα κριθεί εν πολλοίς και το πότε θα ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές με νέα έκδοση, δεκαετή ή μικρότερη. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε χθες στο 3,825% και του 5ετούς στο 2,905%, επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν ανάλογα ταξίδια και στην Ασία, τα οποία, ωστόσο δεν έχουν οργανωθεί, ακόμα. Το πιθανότερο είναι πως ο ένας προορισμός θα είναι στο Χονγκ Κονγκ και ο άλλος η Σιγκαπούρη, χωρίς να αποκλείεται κι ένα ταξίδι στην  ηπειρωτική Κίνα.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται η Voria.gr, κλιμάκιο των θεσμών θα έρθει τις επόμενες μέρες για να αναλάβει το έργο της ανασυγκρότησης του ΟΔΔΗΧ. Η κίνηση θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου η χώρα να κάνει μια πιο οργανωμένη επιστροφή στις αγορές, όποτε τελικώς αυτή αποφασισθεί. Οι έχοντες γνώση των πραγμάτων υποστηρίζουν ότι στον συγκεκριμένο Οργανισμό κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.