Skip to main content

Κλιμάκωση του ανταγωνισμού για LNG φέρνει ο χειμώνας

Δυσοίωνη πρόβλεψη για την Ευρώπη που πρόλαβε να γεμίσει τους ταμιευτήρες των εταιρειών κοινής ωφελείας με φυσικό αέριο χάρη στο ζεστό φθινόπωρο.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία για την προσφορά LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) αναμένεται να γίνει σύντομα πολύ πιο επιθετικός, καθώς οι θερμοκρασίες υποχωρούν στις περισσότερες περιοχές και ο χειμώνας φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα βαρύς μετά το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο. Αυτό προβλέπουν οι εταιρείες μετεωρολόγων και δορυφόρων Maxar Technologies Inc και Marex και προειδοποιούν για τον παγετό που έρχεται από την Αρκτική και θα επηρεάσει την Ευρώπη τουλάχιστον το πρώτο διάστημα του Δεκεμβρίου.

Η πρόβλεψη είναι δυσοίωνη για την Ευρώπη που πρόλαβε να γεμίσει τους ταμιευτήρες των εταιρειών κοινής ωφελείας με φυσικό αέριο χάρη στο ζεστό φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις δεξαμενές φυσικού αερίου βρίσκεται στο 94% κατά μέσον όρο σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία η πληρότητα έχει φθάσει στο 99%. Σύντομα, όμως, η Ευρώπη θα αρχίσει να καταφεύγει στα αποθέματά της εξαιτίας του κρύου. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Γερμανία, η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πως η χώρα θα αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικά κρύο χειμώνα μετά το πιο ζεστό φθινόπωρο που έχει γνωρίσει από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία. Κάτι ανάλογο ισχύει, άλλωστε, και για τη Βρετανία, όπου ο χειμώνας φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά βαρύς και οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα. Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πως σύντομα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε επίπεδα από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου και ίσως θα χιονίσει.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη τιμές τετραπλάσιες από τις συνήθεις γι’ αυτή την περίοδο του έτους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας τόσο οι βιομηχανίες της όσο και τα νοικοκυριά. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται, όμως, στην Ευρώπη, αλλά είναι οξύτατο σε πολλές χώρες της Ασίας που θα ανταγωνιστούν τη Γηραιά Ηπειρο στη διεθνή αγορά για LNG.

Ενδεικτική περίπτωση η Μογγολία που πλήττεται ήδη από πολικό ψύχος, καθώς η θερμοκρασία έχει ήδη υποχωρήσει στους -47 βαθμούς Κελσίου. «Το κρύο πλησιάζει», ανέφερε ο Τζόναθαν Βεστμπάι, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος LNG στην εταιρεία εμπορίας καυσίμων Jera Global Markets, σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα. Και όπως τόνισε, «ο κόσμος αρχίζει να ανησυχεί για το τι θα συμβεί».

Πηγή: Καθημερινή, Bloomberg