Skip to main content

Κολέγιο Δελασάλ: Το εκπαιδευτικό ίδρυμα από το χθες στο σήμερα

Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ», ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» ιδρύθηκε το 1888, στην πολυπολιτισμική τότε Θεσσαλονίκη, από πέντε Γάλλους Frères, και πρωτολειτούργησε σε ιδιόκτητα κτήρια στο κέντρο της πόλης (οδός Φράγκων). Το 1933, μετασχηματίστηκε από γαλλόφωνο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε Ελληνογαλλικό Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» και έκτοτε λειτουργεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

Η μεταφορά του στα Πεύκα (Ρετζίκι) έγινε το 1968, σ’ ένα ιδιόκτητο κτήμα, δίπλα σ’ ένα άλσος που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου, ιδανικό φυσικό περιβάλλον για τους μαθητές, μακριά από τον θόρυβο της πόλης και τη μόλυνση. Το 1980, σταδιακά μετατράπηκε σε μικτό, ενώ το 2000, ιδρύθηκε το δημοτικό (το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως το 2017) και το νηπιαγωγείο «ΔΕΛΑΣΑΛ». Το 2008, κατασκευάστηκε το νέο κτήριο του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού. 

Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» ανήκει στο Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων «DE LA SALLE», που ίδρυσε ο άγιος Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ, τον 17ο αιώνα στη Γαλλία. Πρόκειται για ένα από τα 1000 λασαλιανά εκπαιδευτικά ιδρύματα, που βρίσκονται διεσπαρμένα σε 80 χώρες των πέντε ηπείρων και στα οποία φοιτούν πάνω από 1.000.000 μαθητές και φοιτητές διαφορετικών φυλών, γλωσσών και θρησκειών. Αρχικά, η λασαλιανή εκπαίδευση στηρίχτηκε αποκλειστικά στους Αδελφούς (Frères), συνεχιστές του έργου του Ι.Β. Δελασάλ. Σήμερα, οι Frères μοιράζονται αυτό το σημαντικό έργο με τους λαϊκούς συνεργάτες τους. Στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ», ήδη από το 1997, η διοίκηση έχει ανατεθεί στους λαϊκούς.

Σήμερα, το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ», ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προσφέρει ανθρωπιστική και χριστιανική αγωγή και μόρφωση σε παιδιά και νέους της πόλης μας. Εξελίσσεται συνεχώς και αναπτύσσεται, ακολουθώντας ωστόσο το όραμα του Ιδρυτή του, που επίκαιρο πάντα, υπηρετεί τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών και των νέων, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. 

Τo «ΔΕΛΑΣΑΛ», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, πέρα από χώρος γνώσης, είναι ένας χώρος όπου μεταδίδονται η παράδοση, ο πολιτισμός, η πίστη, οι αξίες, με τρόπο ουσιαστικό και βιωματικό. Είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά δημιουργούν, ονειρεύονται, μαθαίνουν να αγαπούν και να εμπιστεύονται, γιατί παιδεία δεν είναι μόνον η εκπαίδευση. Η εφαρμογή των νέων, καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων μέσων συνδυάζεται αρμονικά με τις λασαλιανές παιδαγωγικές αρχές και έτσι προσφέρεται στα παιδιά ένα περιβάλλον ιδανικό για δημιουργία, γνώση, εξερεύνηση και εξέλιξη.

Η διδασκαλία και η πιστοποιημένη εκμάθηση της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας εξασφαλίζουν στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια, που θα τους επιτρέψουν να «χτίσουν» το μέλλον τους ως πολίτες του κόσμου. Στη διάρκεια της φοίτησής τους στο «ΔΕΛΑΣΑΛ», οι νέοι έχουν τις ευκαιρίες, ώστε να αναπτύξουν αυτονομία, κριτική σκέψη, να καλλιεργήσουν τα χαρίσματα με τα οποία είναι προικισμένοι και να συμμετέχουν ενεργά στη σχολική ζωή. Συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, συνέδρια και διαγωνισμούς, αποκτούν εμπειρίες και ευρύτητα σκέψης, ανοιχτό βλέμμα και, με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνουν προσωπικότητες πολύπλευρα αναπτυγμένες, με στέρεες αξίες και στόχους.

Το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» παρέχει παιδεία και εξατομικευμένη διαπαιδαγώγηση, με κίνητρα την αγάπη, την κατανόηση και τον σεβασμό στο παιδί, που βρίσκεται στο κέντρο του εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Εκπαιδευτικοί αφοσιωμένοι στη μόρφωση και την αγωγή των παιδιών, με όραμα και ενθουσιασμό, πίστη σε ιδανικά και έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να τα εμπνεύσουν, να τα εμψυχώσουν και να τα βοηθήσουν να βρουν νόημα στη ζωή τους. Και όταν οι δάσκαλοι μπορούν να εμπνέουν , οι μαθητές μεγαλουργούν.

«Η αναγκαιότητα και η πολυπλοκότητα της διαπαιδαγώγησης των νέων είναι συγχρόνως πρόκληση και περιπέτεια! Μια περιπέτεια στην οποία οι Λασαλιανοί της Θεσσαλονίκης δηλώνουν δυναμικά «παρών», από το 1888».