Skip to main content

Κομισιόν: Την ίδια ημέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις χώρες της ΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωστοποίησε πως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού την ίδια ημέρα.

«Όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer/BioNTech, επεσήμανε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε: «Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… είναι μία τεράστια επιχείρηση».

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα» υπογράμμισε η ίδια.

Σημειώνεται ότι την επόμενη Δευτέρα 21η Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να εγκρίνει την κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Όπως ανέφερε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανάρτησή της στο Twitter, «είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020».

Αρχικά, η συνεδρίαση του Οργανισμού είχε προγραμματιστεί για τις 29/12, αλλά η λήψη περαιτέρω επιστημονικών στοιχείων και οι μεγάλες πιέσεις της Γερμανίας, οδήγησαν στην επίσπευσή της.

Εξάλλου, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και πέντε άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα συντονίσουν την έναρξη των εκστρατειών τους εμβολιασμών κατά της Covid-19, ανέφεραν σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Υγείας των χωρών αυτών.

Τα συγκεκριμένα κράτη θα προωθήσουν τον «συντονισμό της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμών» και θα ανταλλάζουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές προχωρούν, υπογραμμίζει το ανακοινωθέν, μαζί με άλλες δεσμεύσεις σε τομείς όπως η διαφάνεια.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιταλία και υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.