Skip to main content

Κομισιόν: Πρόστιμο 69 εκατ. ευρώ στην Πολωνία για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη

Η Κομισιόν έστειλε σήμερα επιστολή στις πολωνικές αρχές με την οποία τους δίνει διορία 45 ημερών για να καταβάλουν 69 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Πολωνία να καταβάλει σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ επειδή δεν διέλυσε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου, έναν θεσμό που κατηγορείται ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των δικαστών, όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Η Κομισιόν έστειλε σήμερα επιστολή στις πολωνικές αρχές με την οποία τους δίνει διορία 45 ημερών για να καταβάλουν 69 εκατομμύρια ευρώ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η επιστολή εστάλη», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP εκπρόσωπος της Κομισιόν χωρίς να προχωρήσει σε άλλες διευκρινίσεις.

Το πρόστιμο έχει στόχο να αναγκάσει τη Βαρσοβία να σεβαστεί προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ με την οποία της είχε ζητηθεί να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητες του πειθαρχικού συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενός θεσμού κλειδί της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

Αν η Πολωνία δεν καταβάλει το ποσό μέσα σε διάστημα 60 ημερών, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί από τους ευρωπαϊκούς πόρους που χορηγούνται στη χώρα.

Ωστόσο η απειλή βαραίνει ήδη την Πολωνία που αρνείται να καταβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο της επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, επειδή δεν έχει κλείσει ένα τεράστιο ορυχείο λιγνίτη.