Skip to main content

Κομισιόν:Επιταχύνεται η διαδικασία έγκρισης πειραματικών φαρμάκων κατά της Covid

Το μοναδικό φάρμακο για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και έχει αγορασθεί για κοινή χρήση είναι το remdesivir της Gilead.

Tην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ενωση πειραματικών φαρμάκων κατά της Covid επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την Κομισιόν, με στόχο ην κυκλοφορία τουλάχιστον τριών νέων εγκεκριμένων φαρμάκων μέχρι τον Οκτώβριο.

Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι θα συγκροτήσει χαρτοφυλάκιο από 10 πιθανά φάρμακα κατά της Covid και ότι θα ταυτοποιήσει τα πέντε πλέον υποσχόμενα μέχρι τον Ιούνιο με την ελπίδα να κινήσει τις διαδικασίες κοινής προμήθειας για λογαριασμό των κυβερνήσεων της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρινίζει ποια φάρμακα είναι πιθανόν να επιλέξει για να προχωρήσει σε συνομιλίες για την προμήθειά τους, αλλά πρόσφατα ευρωπαϊκά έγγραφα δείχνουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το μοναδικό φάρμακο για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και έχει αγορασθεί για κοινή χρήση είναι το remdesivir της Gilead και για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου.

Στ.Κυριακίδου: «Χρειαζόμαστε ώθηση για να περιορίσουμε την ανάγκη νοσηλείας»

«Χρειαζόμαστε μία γερή ώθηση στις θεραπείες για να περιορίσουμε την ανάγκη νοσηλείας, να επιταχύνουμε τον χρόνο ανάρρωσης και να περιορίσουμε την θνητότητα», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου προσθέτοντας ότι τα νέα φάρμακα θα πρέπει να βοηθήσουν επίσης στην αντιμετώπιση της «μακράς Covid».

Πάνω από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου, ενώ για τη δεύτερη δόση το ποσοστό πλησιάζει το 12% σημείωσε η κ. Κυριακίδου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τον στόχο εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού ήδη από τον Ιούλιο».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπληρώνει σήμερα την επιτυχή στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια με μία στρατηγική που αφορά σε θεραπευτικά σχήματα για την COVID-19. Η σημερινή στρατηγική καλύπτει πλήρως τον κύκλος ζωής φαρμάκων: από την έρευνα, την ανάπτυξη και την παρασκευή έως την προμήθεια.

Είναι μέρος της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, στην οποία όλες οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται και ανταποκρίνονται μαζί στις κρίσεις υγείας διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα προσιτών και καινοτόμων ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών σχημάτων που απαιτούνται για τη θεραπεία του COVID-19.

Η στρατηγική περιλαμβάνει σαφείς δράσεις και στόχους, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης τριών νέων θεραπευτικών για θεραπεία της COVID-19 έως τον Οκτώβριο του 2021 και πιθανώς δύο ακόμη μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται. για παράδειγμα. επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ σε μελέτες πληθυσμού και κλινικές δοκιμές για να δημιουργία δεσμών μεταξύ παραγόντων κινδύνων και αποτελεσμάτων για την υγεία για την περαιτέρω ενημέρωση της πολιτικής δημόσιας υγείας και της κλινικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μακρά COVID».

«Δεν μπορούν να είναι τα εμβόλια η μόνη απάντηση στον κορωνοϊό»

Ωστόσο, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να είναι η μοναδική απάντηση στην COVID-19 τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό παράλληλα με τα εμβόλια να ενταθούν οι εργασίες για θεραπευτικά σχήματα. Επισήμανε ότι μέχρι τον Οκτώβριο, ο στόχος είναι να έχουν αναπτυχθεί και να εξουσιοδοτηθεί τρία θεραπευτικά σχήματα και πιθανόν δύο ακόμη μέχρι το 2021. Η Στέλλα Κυριακίδου έκανε λόγο για «φιλόδοξο, αλλά εφικτό» στόχο τονίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που παίζει η συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να επενδύσει σε κλινικές δοκιμές και έρευνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων.

Ο EMA έχει εκδώσει γνωμοδοτήσεις για 57 αναπτυσσόμενα φάρμακα κατά της Covid, στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα μικρού μοριακού βάρους και μονοκλωνικά αντισώματα, αντιιικά και ανοσορυθμιστές. Τρία φάρμακα βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης των δεδομένων μόλις αυτά γίνονται διαθέσιμα, ανάμεσά τους τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab της Eli Lilly.

Για να αυξήσει την πρόσβαση σε φάρμακα, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να επενδύσει για την αύξηση της παραγωγής. σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει συμπράξεις μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών για την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.