Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μία e-πλατφόρμα για να φροντίζουμε αυτούς που αγαπάμε

Η πλατφόρμα komo.gr φέρνει σε επικοινωνία όσους έχουν ανάγκη από υπηρεσίες φροντίδας με εκείνους οι οποίοι είναι σε θέση να τις προσφέρουν.

Ορισμένα από τα σοβαρότερα προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη ελληνική οικογένεια είναι η φροντίδα υπερήλικων ή και βρεφών και νηπίων, όπως επίσης και η οικιακή φροντίδα.

Προβλήματα, τα οποία μάλιστα, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και μετά την άρση των περιορισμών κατέστησαν εντονότερα. Η εξεύρεση των κατάλληλων ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι πολύ δύσκολη. Τις δυσκολίες επιτείνει και η αυξημένη και απολύτως δικαιολογημένη απαίτηση για εμπιστοσύνη.

«Πώς να εμπιστευτώ μια γυναίκα να φροντίζει το παιδί μου;», «πώς να εμπιστευτώ κάποιο άτομο για να έρθει να μείνει μόνιμα με τον πατέρα μου;», είναι κάποια από τα συνηθέστερα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν εκατοντάδες καθημερινά.

Κάποιες λύσεις σε αυτές τις δύσκολες αναζητήσεις προσφέρει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την περίοδο του lockdown και η οποία εστιάζει μάλιστα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πλατφόρμα www.komo.gr (από το αρχαιοελληνικό κομέω/κομώ που σημαίνει φροντίζω), η οποία φέρνει σε επικοινωνία όσους έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους υπηρεσίες με εκείνους οι οποίοι είναι σε θέση να τις προσφέρουν. Μάλιστα η επικοινωνία είναι αδιαμεσολάβητη καθώς, μέσω κάποιων εφαρμογών οι ενδιαφερόμενοι καταχωρίζουν τις υπηρεσίες που αναζητούν όπως και αυτές που μπορούν να προσφέρουν, μαζί και τα στοιχεία επικοινωνίας στην πλατφόρμα.

Ειδικότερα, όποιος ενδιαφέρεται να παράσχει κάποια υπηρεσία αναρτά σε ειδική θέση της πλατφόρμας την αγγελία του στην οποία περιγράφει το είδος της υπηρεσίας που μπορεί να προσφέρει, την περιοχή στην οποία επιθυμεί να απασχοληθεί, το είδος της απασχόλησης (πλήρης, με την ώρα, μερική, κ.λπ.), το ύψος της αμοιβής του, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας. Ανάλογη αγγελία μπορεί να κάνει και όποιος ζητά μια συγκεκριμένη υπηρεσία, π.χ. φροντίδα ηλικιωμένου ατόμου. Για κάθε εγγραφή ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει το ποσόν των 20 ευρώ.

Αντιστοίχως, όσοι αναζητούν άτομα για κατ' οίκον υπηρεσίες μπορούν να περιηγηθούν στις αναρτημένες αγγελίες και να βρουν το άτομο το οποίο θεωρούν εκείνοι καταλληλότερο. Προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας, αλλά και να βρουν κάποια επιπλέον στοιχεία του βιογραφικού τους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν ειδική εγγραφή στην πλατφόρμα έναντι ενός ποσού το οποίο κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των βιογραφικών στα οποία ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση.

Οι υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται μέσω αυτής της πλατφόρμας αφορούν φροντίδα ηλικιωμένων, βρεφών, νηπίων, καθώς και ανήμπορα άτομα νεαρής ηλικίας, φροντίδα σπιτιού ή και εξωτερικών χώρων, νοσοκομειακή φροντίδα, φυσικοθεραπείες, αγορές, πληρωμές λογαριασμών, προμήθεια φαρμάκων, αλλά και παροχή νομικών υπηρεσιών (συμβουλευτική και διεκπεραίωση συνταξιοδοτικών - ασφαλιστικών ζητημάτων, ζητήματα κληρονομικού δικαίου κ.ά).