Skip to main content

Κονδύλια για τρία σημαντικά έργα αναζητά ο Ζέρβας στην Αθήνα

Για την επέκταση της παλιάς παραλίας με ξύλινο ντεκ, την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και του άξονα της Αριστοτέλους αναζητά κονδύλια ο Ζέρβας

Γράφει ο Σαλονικιός

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας θα παραστεί ως γνωστόν στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το οποίο θα συζητήσει το θέμα του σταθμού Βενιζέλου του μετρό. Ωστόσο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρίσκεται από χθες στην Αθήνα όπου είχε κάποιες πολύ ουσιαστικές συναντήσεις σε υπουργεία.

Σύμφωνα με πηγή μου, μία από αυτές ήταν στο υπουργείο Τουρισμού. Στόχος της συνάντησης είναι η διεκδίκηση κονδυλίων τα οποία αφορούν τρία σημαντικά έργα της πόλης. Την επέκταση της παλιάς παραλίας με ένα ξύλινο ντεκ, καθώς και τις αναπλάσεις της πλατείας Διοικητηρίου και του άξονα της Αριστοτέλους, έργα στα οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος και στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμος διεκδικεί αρχικά κονδύλι για την ωρίμανση των μελετών γι' αυτά τα τρία έργα και στη συνέχεια θα διεκδικήσει μεγαλύτερο κονδύλι για την υλοποίηση των έργων. Το υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να τρέξει ένα πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων για περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, την προγραμματική περίοδο 2021-2027, ο δήμος το πήρε είδηση και σπεύδει να εκμεταλλευτεί. Μακάρι να τα καταφέρει.

Ο δήμαρχος μετέβη οδικώς στην Αθήνα καθώς, όπως μου εξήγησε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο, θέλει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΑΣ, να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βρίσκεται πρωί πρωί την Πέμπτη στο δημαρχείο. Και επειδή το ΚΑΣ αναμένεται να τραβήξει και μετά τα μεσάνυχτα η έγκαιρη επιστροφή θα είναι δυνατή μόνον οδικώς.


Διευρύνεται η πλειοψηφία

Πέρασε με άνεση από το δημοτικό συμβούλιο, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το έτος 2020. Υπέρ ψήφισαν 23, κατά 12 και άλλοι 4 “λευκό”. Δεδομένου ότι η ψήφος στον προϋπολογισμό θεωρείται κάτι σαν “ψήφος εμπιστοσύνης” προς τη διοίκηση, σε αυτήν την ψηφοφορία αποτυπώθηκε και το εύρος της διεύρυνσης της διοίκησης Ζέρβα η παράταξη του οποίου, θυμίζω, είχε εκλέξει στην κάλπη μόλις επτά δημοτικούς συμβούλους.

Παρακολουθώντας κανείς τις κατά καιρούς ψηφοφορίες, συμπεραίνει ότι το εύρος της επιρροής της διοίκησης εντός του δημοτικού συμβουλίου κυμαίνεται από 22 έως 25 δημοτικούς συμβούλους. Δεδομένου ότι στην προχθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απουσίαζαν και οκτώ σύμβουλοι, εκ των οποίων ένας, δύο, από την πλευρά Ζέρβα, η ανωτέρω εκτίμηση περί του εύρους της επιρροής, επιβεβαιώνεται.

Στα αξιοσημείωτα, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι θετική ψήφο στον προϋπολογισμό έδωσε και η Δήμητρα Αλεξίου η οποία είχε εκλεγεί με την παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου, αλλά πριν από μερικές ημέρες αποχώρησε, μεταπηδώντας στις τάξεις των ανεξάρτητων.

Αποχώρησε στα μισά η Νοτοπούλου

Η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν διπλή. Το πρώτος μέρος αφορούσε τον προϋπολογισμό και το δεύτερο ήταν τακτική συνεδρίαση με περισσότερα από εκατό θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί” Κατερίνα Νοτοπούλου παρέστη μόνον στο πρώτο μέρος που αφορούσε τον προϋπολογισμό και μετά το τέλος της συνεδρίασης αποχώρησε.

Το βάρος της εκπροσώπησης της παράταξης στη συνέψεια ανέλαβαν οι υπόλοιπες δημοτικές σύμβουλοι με άτυπη επικεφαλής την Ρία Καλφακάκου η οποία είχε ανάλογο ρόλο και κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Απ' ότι φάνηκε προχθές αλλά και από προηγούμενες συνεδριάσεις η Νοτοπούλου θα παρίσταται έως κάποια ώρα, θα κάνει την αρχική ομιλία που προβλέπεται στην αρχή των συνεδριάσεων για τους αρχηγούς των παρατάξεων και στη συνέχεια, με τα τετριμμένα, θα ασχολούνται οι υπόλοιπες.