Skip to main content

Κωνσταντινίδης: Αναγκαία η αναστολή του ΦΠΑ και στις ανακαινίσεις

«Η ανακαίνιση για τον τεχνικό κλάδο είναι ότι η χειρουργική για την ιατρική» τονίζει στη Voria.gr ο CEO της Κατασκευαστικής Εταιρίας «ΑΝΑΔΟΜΩ».

Τις εξελίξεις στην αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα και τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση για τον οικοδομικό κλάδο σχολιάζει στη Voria.gr ο CEO της Κατασκευαστικής Εταιρίας «ΑΝΑΔΟΜΩ» Νίκος Κωνσταντινίδης.

Ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτηρίζει θετική την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για μία τριετία, κάνει λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ακίνητα στη χώρα μας, ενώ υποστηρίζει πως «η ανακαίνιση για τον τεχνικό κλάδο είναι ότι η χειρουργική για την ιατρική».

Πώς τοποθετείστε για την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να αναστείλει την επιβολή ΦΠΑ στην οικοδομή για μία τριετία;

Είναι ένα μέτρο πολύ θετικό, αν και αυτό που εξαγγέλθηκε είναι ακόμα γενικό. Σίγουρα από ό,τι φαίνεται θα ανασταλεί ο φόρος υπεραξίας και μάλλον για τα νεόδμητα, αλλά η νέα κυβέρνηση νομίζω ότι εξετάζει κάτι πιο διευρυμένο, σε πρότυπα άλλων αναδυόμενων οικονομιών. Αφού, λοιπόν, είναι κάτι που έχει λειτουργήσει και έχει δοκιμαστεί, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει.

Θεωρείτε ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα; Χρειάζονται πιθανώς και άλλες τέτοιες κινήσεις;

Σίγουρα θα λειτουργήσει βοηθητικά, αλλά αυτό θα είναι το λιγότερο. Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή θα ρυθμίσει την αγορά και θα δικαιώσει τις εταιρίες που παρέμειναν στον τεχνικό κλάδο αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος, το μέτρο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο και να εφαρμοστεί κυρίως στις ανακαινίσεις. Να το αναλύσω λίγο αυτό και θα μιλήσω για την εταιρία μας, την ΑΝΑΔΟΜΩ. Οι μεγάλες εταιρίες πρέπει να είναι σε όλα νόμιμες - ασφαλιστικά ταμεία, ΦΠΑ, φορολογία, κάτι που όμως δεν ισχύει για τον εμπειροτέχνη ο οποίος καταστρατηγεί όλα τα παραπάνω αφού παλεύει σε μια κατεστραμμένη οικονομία για την επιβίωση. Φυσικά και δεν τον κατηγορώ αλλά αυτό είναι που δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Ποιος ιδιώτης και γιατί να πληρώσει 24% ΦΠΑ για μία ανακαίνιση; Σας μιλάω ως ειδικός στις ανακαινίσεις, οι εφτά στις δέκα ανακαινίσεις στην Ελλάδα πιστεύω ότι δεν τιμολογούνται. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος εκτός από τον ΦΠΑ χάνει και τον αντίστοιχο φόρο αλλά και ένσημα. Αναστέλλοντας τον ΦΠΑ αυτόματα δεν θα υπάρχει λόγος να μην εκδίδεται τιμολόγιο οπότε θα φορολογείται κανονικά και αυτό βέβαια θα βοηθήσει και σε πολλούς άλλους τομείς όπως η διαχείριση των προϊόντων αποξήλωσης. Αλλιώς διαχειρίζεται μία εταιρία και αλλιώς ο εμπειροτέχνης την ποιότητα κατασκευής και φυσικά την εξέλιξη του κλάδου προς όφελος του πελάτη. Τα πράγματα είναι απλά: Αφού ούτως ή άλλως από την ανακαίνιση το κράτος δεν εισπράττει ΦΠΑ, ας τον αναστείλει. Και την αγορά θα ρυθμίσει και φόρους θα εισπράξει- το έχει κάνει και η Κύπρος με θεαματικά αποτελέσματα.

Ποια είναι η κατάσταση στην οικοδομή σήμερα; Υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών (εξοχικών ή μη) και από ξένους υπηκόους;

H οικοδομή ξυπνάει αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ίσως το μέτρο με την αναστολή του ΦΠΑ είναι αυτό που περιμένει για να αναστηθεί. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον είναι οι ανακαινίσεις, η αλλαγή χρήσης παλαιών ακινήτων, είναι η μετατροπή παλιών εμπορικών ή επαγγελματικών ακινήτων σε οικιστικά. Είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη ειδικά στην πόλη μας για οικιστικά ακίνητα στο κέντρο. Τα τελευταία χρόνια η προσέλευση επενδυτών είναι μεγάλη, έχουμε αρκετούς πελάτες από Ελλάδα αλλά και από εξωτερικό, κυρίως από το Ισραήλ και τα Βαλκάνια. Η αγορά των ακινήτων, σε αντίθεση με τις κατασκευές, πάει πάρα πολύ καλά, οι τιμές ανεβαίνουν, περιοχές όπως το κέντρο της πόλης έχουν ήδη κορεστεί. Οι ευκαιρίες έχουν εκλείψει, από αγορά αγοραστή έχει γίνει πλέον αγορά πωλητή. Ελπίζω, τα επόμενα έτη, και με την αναστολή του ΦΠΑ, να γενικευτεί αυτό το κλίμα και στα ακίνητα εκτός αστικού ιστού.

Πώς κινείται επίσης η αγορά των ανακαινίσεων;

Στην ΑΝΑΔΟΜΩ ασχολούμαστε πολλά χρόνια με τις ανακαινίσεις, ήμασταν ίσως η πρώτη τεχνική εταιρία στην Ελλάδα που ιδρύθηκε με μόνο σκοπό στο καταστατικό μας την ανακαίνιση. Όπως έχω ξαναπεί, η ανακαίνιση για τον τεχνικό κλάδο είναι ό,τι η χειρουργική για την ιατρική. Υπάρχει κακός ανταγωνισμός, όχι ανάμεσα στις εταιρίες που είναι ωραίος ανταγωνισμός, βοηθώντας στην εξέλιξη του κλάδου, αλλά από ιδιώτες εργολάβους που δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε την ικανότητα να ολοκληρώσουν ακόμα και ένα απλά έργο ανακαίνισης.

Το βλέπω συνέχεια. Πρόκεται για ημιτελείς κατασκευές και κακοτεχνίες,  με τεράστιους χρόνους παράδοσης. Η αγορά των ανακινήσεων πλέον προσφέρει στον πελάτη εγγύηση κατασκευής, εγγυημένο χρόνο παράδοσης ακόμα και ευκολίες πληρωμή

Δεν αξίζει να θυσιάσει κάποιος τα παραπάνω και να ρισκάρει προκειμένου να γλυτώσει λίγα χρήματα, που στο τέλος όχι απλώς δεν θα τα γλυτώσει αλλά θα του βγουν και παραπάνω. Και φυσικά, δεν πρέπει κανείς να αγνοεί τη σημασία που δίνουν οι οργανωμένες εταιρείες ανακαινίσεων στον σεβασμό στο περιβάλλον καθώς και στη νομοθεσία για εργατοτεχνικό προσωπικό.