Skip to main content

Κωνσταντίνος Σφήκας: Ο γνωστός ξεναγός που έκρυβε μέσα του έναν…. παραμυθά

Ο ξεναγός που έχει μαγέψει τους αστέρες του Hollywood με τις ξεναγήσεις του έγραψε τις «Κόρες», τρία παραμύθια για Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο

Ένας καλός ξεναγός κρύβει σίγουρα μέσα του έναν ευρηματικό και ευφάνταστο παραμυθά. Αυτό σκέφτηκε ο Κωνσταντίνος Σφήκας, ο ξεναγός που έχει κάνει με τις ξεναγήσεις του αστέρες διεθνούς βεληνεκούς -από τον Τζον Μάλκοβιτς, τον Όλιβερ Στόουν και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα μέχρι τον Γουίλεμ Νταφόε, τον Πασκάλ Μπρυκνέρ και τον Βιμ Βέντερς να ερωτευτούν τη Θεσσαλονίκη- όταν άρχισε να σκαρώνει τα πρώτα του παραμύθια, εμπνευσμένα από τις ανά την Ελλάδα περιηγήσεις του και από τη βαθιά γνώση της Ιστορίας και της γεωγραφίας της.

Αυτά τα παραμύθια, που άρχισαν να γράφονται πριν από 15 χρόνια, αρχικά στο μυαλό του και στη συνέχεια σε σημειώσεις που κρατούσε στα διαλείμματα των ξεναγήσεών του, πήραν με μια μικρή καθυστέρηση σάρκα και οστά στο βιβλίο του «Κόρες», που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες από τις εκδόσεις «Επιλογή». Πρόκειται για τρία παραμύθια σε μία έκδοση, ένα για τη Μακεδονία, ένα για τη Θεσσαλία και ένα για την Ήπειρο, τα οποία απευθύνονται, όπως λέει, σε παιδιά από 8 έως 80 χρονών. Με ηρωίδες νέες κοπέλες, από όπου και ο τίτλος του βιβλίου, ο Κωνσταντίνος Σφήκας υφαίνει ιστορίες που σε κάνουν στο τέλος της ανάγνωσής τους να ακροβατείς ανάμεσα στον μύθο και τη λαϊκή σοφία, σε ένα σύμπαν δοξασιών και σε έναν ρεαλιστικό κόσμο. Μάλιστα, τελειώνοντας το παραμύθι που εκτυλίσσεται στη Μακεδονία, θέλεις να ανοίξεις έναν χάρτη, για να αναζητήσεις κάθε σελίδα γεωγραφικά. Ο Κωνσταντίνος Σφήκας σχεδιάζει να γράψει παραμύθια για όλες τις περιφέρειες, ενώ έχει ήδη έτοιμα αυτά των Δωδεκανήσων και της Πελοποννήσου.

Όσοι τον γνωρίζουν ή έχουν βρεθεί σε κάποια από τις ξεναγήσεις του δεν αιφνιδιάστηκαν, αφού ο τρόπος με το οποίο ξεναγεί τα τελευταία 20 χρόνια τους τουρίστες, κρατώντας συνεχώς το ενδιαφέρον τους ενεργό, ήταν σίγουρο πως θα έβρισκε και μια άλλη διέξοδο. 

«Ως ξεναγοί μιλάμε καθημερινά, περνάμε την ψυχή μας στα λόγια μας, αυτά όμως είναι ‘’έπεα πτερόεντα’’, σύμφωνα με την ομηρική ρήση, ή όπως τη μετάφρασε ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ‘’πέταξαν τα λόγια σαν πουλιά’’. Ο προφορικός λόγος χάνεται, όμως μέσα από τα παραμύθια αυτά αισθάνομαι ότι οι ιστορίες μου αποκτούν ζωή που δεν θα χαθεί» λέει στη Voria ο γνωστός ξεναγός της Θεσσαλονίκης, που ετοιμάζεται μάλιστα σε διάστημα μόλις 17 ημέρων να υποδεχθεί και τη δεύτερη έκδοση από τις «Κόρες».

Ήταν μετά από μια εκδρομή στους Δελφούς, όταν, διασχίζοντας τον Μπράλο, ο αρχηγός του γκρουπ, Σπήλιος Οσόφφσκι, γύρισε στον Κωνσταντίνο Σφήκα και του είπε «βαριέμαι» κι εκείνος με τη σειρά του απάντησε «να σου πω ένα παραμύθι;». Έτσι έγινε η αρχή και τα παραμύθια άρχισαν να ξεπηδούν από μέσα του. Χρειάστηκε όμως να περάσει καιρός προτού βρει τον χρόνο για να ασχοληθεί συστηματικά. Η πανδημία ήταν η αφορμή και τα παραμύθια αποτυπώθηκαν στις σελίδες. Με τη βοήθεια ενός νεαρού εικονογράφου, του Γιάννη Θεοδωρίδη, της επιμελήτριάς του, Παναγιώτας Τριανταφυλλοπούλου, αλλά και του Σπήλιου Οσόφφσκι, ο οποίος έχει κάνει τη μετάφραση των παραμυθιών στα αγγλικά, που συνοδεύει τα ελληνικά στην ίδια έκδοση, ο Κωνσταντίνος Σφήκας μοιράζεται με μεγάλη χαρά το συγγραφικό αυτό πόνημα με τον κόσμο. Μάλιστα, 80χρονοι αναγνώστες τού λένε χαρακτηριστικά πως η ανάγνωση του βιβλίου ήταν σαν να τους ψιθύριζε η γιαγιά τους παλιά παραμύθια.

Κωνσταντίνος Σφήκας Τζον Μάλκοβιτς

 

Η τραπεζική καριέρα και η δεύτερη νεότητα στα 40

Ο Κωνσταντίνος Σφήκας, με καταγωγή από την Κατερίνη, αλλά πολιτογραφημένος Θεσσαλονικιός, ανακάλυψε τον μαγικό κόσμο της ξενάγησης σε μεγάλη ηλικία. Αν και από παιδί ήταν βιβλιοφάγος ειδικά στα πεδία της Ιστορίας και της τέχνης και είχε μυηθεί από τον πατέρα του στη μυθολογία, η επαγγελματική του πορεία μεγαλώνοντας ήταν πολύ διαφορετική. Έχοντας σπουδάσει στο Οικονομικό του ΑΠΘ και πιάνοντας δουλειά στην τότε Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης, η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από την Πειραιώς, έφτασε να εργάζεται στον τραπεζικό κλάδο σχεδόν 20 χρόνια. Στα 40 του όμως θέλησε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο. Έτσι, αποχώρησε από την τράπεζα και χάρη σε έναν γνωστό του, τον «ξεναγομπαμπά» του, όπως τον αποκαλεί, τον Ιορδάνη Πασχαλίδη, έμαθε για μια προκήρυξη της σχολής ξεναγών και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του. Μετά από ένα εντατικό τρίμηνο διάβασμα μπήκε στη σχολή ξεναγών, μπαίνοντας παράλληλα σε μια δεύτερη νεότητα στην ηλικία των 40.

 

Γρήγορα ο διαδραστικός, δημιουργικός, αλλά και πλούσιος σε γνώση τρόπος με τον οποίο έκανε τις ξεναγήσεις του άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός, καθιερώνοντάς τον και ανοίγοντάς του δρόμους που δεν είχε φανταστεί. Ένας από αυτούς ήταν οι ξεναγήσεις σημαντικών ανθρώπων της τέχνης και του κινηματογράφου απευθείας από το Hollywood, που ξεκίνησαν μετά από σύσταση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μια από τις χαρακτηριστικές του ξεναγήσεις μάλιστα ήταν αυτή του Τζον Μάλκοβιτς, ο οποίος τον κοιτούσε καθ’ όλη τη διάρκειά της με ανέκφραστο βλέμμα. Στο τέλος όμως κρατώντας στο χέρι ένα τρισέλιδο που ο Κωνσταντίνος Σφήκας τού είχε ετοιμάσει για την Ελλάδα, ο διάσημος ηθοποιός τού είπε: «Έχω πολύ homework στο αεροπλάνο», συμπληρώνοντας το σχόλιό του ως εξής: «Να ξέρεις, εσύ δεν δουλεύεις. Όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει τόσο, δεν κάνεις δουλειά».

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσει τις ξεναγήσεις του, ο Κωνσταντίνος Σφήκας θα χρησιμοποιούσε τα επίθετα «πολύχρωμες» και «καλειδοσκοπικές». Επιθυμία του είναι να μπορεί για πολλά χρόνια ακόμα να ξεναγεί τον κόσμο στην πλούσια ιστορία της χώρας μας και να αναζητά δημιουργικές διεξόδους, όπως οι «Κόρες», όπου κι αν τον βγάζουν αυτές.