Skip to main content

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Αλλάζω την Αριστοτέλους, αλλάζω τη Θεσσαλονίκη

«Θέσεις στάθμευσης και στους επαγγελματίες, η πόλη καθαρίζει σε έναν χρόνο»-Βέλη σε Ταχιάο, Νοτοπούλου, τι απαντάει στην κριτική για τα δημοτικά τέλη

Αποφασισμένος να φέρει σημαντικές, θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα των δημοτών, με άμεσες αλλά και εμβληματικές παρεμβάσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στη Voria.gr ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Συγκεκριμένα, καταθέτει δύο δεσμεύσεις: Πρώτον, ότι σε έναν χρόνο θα καθαρίσει τον κεντρικό δήμο από τα σκουπίδια αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αντιδημαρχία Καθαριοτητας και, δεύτερον, ότι θα αναθεωρήσει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης δίνοντας περισσότερες θέσεις στους μόνιμους κατοίκους αλλά θέσεις και στους επαγγελματίες. 

Επιπλέον, απαντάει στην κριτική που δέχθηκε η πρότασή του για μείωση των δημοτικών τελών το 2020 έως 50% και παρουσιάζει τις βασικές πτυχές του σχεδίου του για την αναμόρφωση της Αριστοτέλους (οδός και Πλατεία).

Ο κ. Ζέρβας ασκεί κριτική στις κομματικές υποψηφιότητες, στρέφοντας τα βέλη του κατά του κ. Ταχιάου και της κ. Νοτοπούλου, και απαντάει σε όσους χαρακτηρίζουν «απολιτίκ» τη δική υποψηφιότητά του.

Επίσης, επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπων τονίζοντας ότι ως δήμαρχος θα αναλάβει πρωτοβουλία για μία διεθνή καμπάνια που θα αναδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας αξιοποιώντας όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κάλπες προκειμένου να στηριχθούν οι πραγματικές-όπως λέει-αυτοδιοικητικες δυνάμεις, κλείνοντας με τη χαρακτηριστική φράση: «Δεν χρωστάω σε κανέναν παρά μόνο στην πόλη».

Κύριε Ζέρβα, φθάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, πρωτόγνωρης για εσάς με την ιδιότητα του υποψηφίου δημάρχου. Μπορείτε να μας πείτε τι κρατάτε από αυτή την περίοδο;

Κρατώ τη θέληση των ανθρώπων για αλλαγή και βελτίωση της ζωής τους ταυτόχρονα με την απογοήτευση από κόμματα και πρόσωπα. Κρατώ τη φράση τους που μου είπαν σε γειτονιές, σε λαϊκές αγορές πως θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών. Κρατώ τα προβλήματα που τους απασχολούν, την αδιαφορία που συναντούν. Κρατώ τις ομορφιές της πόλης, καλά κρυμμένες κάτω από προβλήματα και ασχήμια. Κρατώ το άγχος της καμπάνιας, το άγχος του βήματος, του podium, κρατώ το δημιουργικό χάος της καμπάνιας και τις συσκέψεις με τους συνεργάτες μου σε ώρες απίστευτες.

Μια ανεξάρτητη καθαρά αυτοδιοικητική παράταξη είναι σαν ένα εργόχειρο. Δουλεύεται κάθε μέρα με μεράκι και πολύ κόπο. Επέλεξα - από σεβασμό στους Θεσσαλονικείς – να κάνω μία γεμάτη καμπάνια για όλα σχεδόν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Κρατώ την εμπιστοσύνη των συνεργατών και συνυποψήφιων μου στην παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη». Νιώθω περήφανος για την προσπάθεια αυτή και πάνω από όλα για την τιμή να είμαι υποψήφιος για το αξίωμα του πρώτου πολίτη της πόλης που έζησαν οι γονείς μου και ζω κι εγώ. Που αγαπώ όσο τίποτα άλλο!

Στις δημόσιες τοποθετήσεις σας στέλνετε συνεχώς μηνύματα κατά της εμπλοκής των κομμάτων στις δημοτικές εκλογές. Τα κόμματα, ωστόσο, που είναι κύτταρα της δημοκρατίας, δεν έχουν δικαίωμα, ή και υποχρέωση θα έλεγε κανείς, να εκφράζουν τη στήριξή τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα; Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι η υποψηφιότητά σας δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο, ότι είναι «απολιτίκ»;

Και βέβαια μπορούν να υποστηρίξουν όποιον θέλουν αλλά ταυτόχρονα είναι δικαίωμά μας να κρίνουμε τις αποφάσεις τους. Στη Θεσσαλονίκη οδηγήθηκαν σε λύσεις ανάγκης. Επιστράτευσαν στελέχη που αν ερωτούνταν 6 μήνες πριν, όχι μόνο δεν θα ενδιαφέρονταν για την πόλη αλλά δεν ήταν ούτε καν στα σχέδια τους. Ταχιάος και Νοτοπούλου, συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες, θεωρούν δεδομένους τους Θεσσαλονικείς. Πιστεύουν ότι αρκεί μια και μόνη κομματική σημαία και ότι δεν χρειάζεται αυτοδιοικητικό πρόγραμμα για την ίδια την πόλη. Τα κόμματα πιστεύουν ότι οι σκηνοθετημένες υποψηφιότητες που επιστρατεύθηκαν για να βγάλουν τη βάρδια είναι επαρκείς. Την αντιμετωπίζουν ως έναν ασήμαντο οργανισμό του δημοσίου όπου διορίζοντας ένα αποτυχημένο κομματικό στέλεχος θα κάνουν διεκπεραιωτικά τη δουλειά τους. Αν αποτύχουν οι εκλεκτοί τους, τους περιμένει μία κυβερνητική ή κομματική θέση την επόμενη μέρα. Το θέμα είναι τι περιμένει την πόλη και τους πολίτες της. Η πόλη χρειάζεται επιτέλους Δήμαρχο. Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης!

«Απολιτίκ» καμπάνια κάνανε οι κομματικοί υποψήφιοι που δεν ασχολήθηκαν με την πόλη. Εμείς κάναμε μία βαθιά πολιτική καμπάνια μιλώντας και προτείνοντας λύσεις για κάθε πρόβλημα και για κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Θεσσαλονίκη και πώς σκοπεύετε να το λύσετε;


Είναι η καθαριότητα και θα το λύσω μπαίνοντας προσωπικά ως δήμαρχος επικεφαλής της προσπάθειας. Αναλαμβάνω από το Σεπτέμβριο τις σχετικές αρμοδιότητες και μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019 θα υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις. Μέσα σε ένα χρόνο η πόλη θα είναι καθαρή. Στο πρόγραμμά μας υπάρχει υπογειοποίηση κάδων, ανανέωση στόλου οχημάτων αποκομιδής, ενίσχυση της ανακύκλωσης και μια νέα σχέση με τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό. Αποκρούω κάθε συζήτηση για παραχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας. Είμαι εδώ για να κάνω τη δουλειά και όχι να κάνω δουλειές με επιχειρηματικά συμφέροντα. Επίσης θα παρέμβω δραστικά και στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης Θα επαναδιαπραγματευθώ τη λεόντεια και ασύμφορη συμφωνία με την ανάδοχο εταιρία. Σας τονίζω πάντως εδώ ότι θα μειώσω τις θέσεις προς μίσθωση, δίνοντας θέσεις όχι μόνο στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επαγγελματίες, γιατί το θεωρώ σημαντικό να εξυπηρετείται και ο εμπορικός κόσμος.


Η πρότασή σας για μια εμβληματική παρέμβαση στην Αριστοτέλους προκάλεσε αίσθηση, καθώς αναφέρεται σε ένα χώρο στην καρδιά της πόλης, στον οποίο έχουν γίνει μεγάλες παρεμβάσεις στο μακρινό παρελθόν, χωρίς όμως τα τελευταία χρόνια να έχει προταθεί κάτι συγκεκριμένο. Θέλετε να μας περιγράψετε πιο αναλυτικά το σχέδιό σας για την Αριστοτέλους;

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις αξιώσεων υπάρχει μία κεντρική πλατεία, σημείο αναφοράς. Αναφερόμενοι σε αυτήν, όλοι αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται, όλοι θέλουν να την επισκεφθούν και όλοι ανακαλούν στη μνήμη τους εικόνες. Στη Θεσσαλονίκη το ρόλο αυτό τον κατέχει αυτοδίκαια η Αριστοτέλους (πλατεία αλλά και οδός), το καμάρι της πόλης και ο δρόμος του Εμπράρ. Η σημερινή της εικόνα όμως είναι κατάντια για την πόλη. Έχει μετατραπεί σε μία μη λειτουργική και αισθητικά απαράδεκτη χαβούζα με σταθμευμένα οχήματα, πάγκους, κιγκλιδώματα, τραπεζοκαθίσματα, κακοσυντηρημένο πράσινο και σπασμένες πλάκες. Γύρω της τα κτίρια αφισοκολλούνται, βανδαλίζονται. Στο σημείο που τέμνεται με το Καπάνι και την Άθωνος θα βρει κανείς ξέχειλους κάδους, ογκώδη αντικείμενα, ξεχαρβαλωμένο αστικό εξοπλισμό. Χαμηλά θα δει κανείς το σταματημένο ρολόι της, καμένους από παγετό φοίνικες και μια ασφάλτινη αλάνα.

Προχωράμε σε ανοιχτό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλασή της. Αποφασίζουμε μαζί με την πόλη, τους φορείς με μία συμμετοχική ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης. Στόχος μας η αισθητική και λειτουργική της αναβάθμιση, η δημιουργία υπόγειου parking και η αναζωογόνηση όλου του ιστορικού κέντρου. Είμαι σίγουρος ότι με αυτό το έργο θα αποτυπώσουμε στον χώρο της φιλοδοξίες της νέας ανανεωμένης Θεσσαλονίκης.

Δηλώνετε κατηγορηματικά αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών, με ένταση που κάποιοι βρίσκουν παράταιρη με το γενικά μετριοπαθές πολιτικό σας προφίλ. Μήπως οι υποψήφιοι δήμαρχοι χαϊδεύετε αφτιά στο θέμα της Μακεδονίας για ψηφοθηρικούς λόγους; Έχει ο δήμος πραγματικές δυνατότητες για να αμβλύνει τις επιπτώσεις μίας διακρατικής Συμφωνίας;

Στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών τοποθετήθηκα κατηγορηματικά απέναντί της, με όρους όμως πολιτικούς. Δεν μεταχειρίστηκα ύβρεις και χαρακτηρισμούς όπως αρκετοί και από τις δύο πλευρές έκαναν, αποδεικνύοντας ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα εργαλειακά και με όρους ψηφοθηρίας.

Υποστηρίζω ότι μόνο η Θεσσαλονίκη μπορεί να κερδίσει το όνομα της Μακεδονίας – νίκη για τη Θεσσαλονίκη θα σημαίνει αυτόματα και νίκη για τη Μακεδονία. Αν η πόλη σταδιακά γίνει αυτό που οραματιζόμαστε και επιθυμούμε, δηλαδή μία ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, κόμβος εμπορίου, εκπαίδευσης, τουρισμού, επιχειρηματικότητας, έρευνας και καινοτομίας, μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο. Δείτε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο ως δυνάμει κοινό που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μαθαίνοντας για τη Θεσσαλονίκη μαθαίνει για τη Μακεδονία.

Επιπλέον, δεσμεύτηκα για μια διεθνή καμπάνια αξιοποιώντας όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις της Θεσσαλονίκης, που θα διακηρύττει την ιστορική αλήθεια μέσω ενός φορέα που θα αναλάβει αυτό το έργο. Τέλος υποστήριξα πρώτος πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα εμπορικά μας προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Μόνο ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης μπορεί να προστατεύσει το όνομα της μίας και Ελληνικής Μακεδονίας. Και αυτό θα κάνω ως Δήμαρχος με συγκεκριμένες και σταθερές ενέργειες!

Συζητήθηκε πολύ η πρότασή σας για μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού έως 50%. Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγόρησαν για πυροτέχνημα και λαϊκισμό;

Γνωρίζετε ότι διαβάζω τους προϋπολογισμούς του Δήμου μας. Παρακολουθώ την εξέλιξη εσόδων και εξόδων. Εφόσον στις 31/12/2018 υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο περίπου 20 εκατ. Ευρώ στο ταμείο των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και οι μοναδικές υποχρεώσεις είναι για έργα 2,7 εκατ. Ευρώ, τότε περίπου 17 εκατ. Ευρώ μπορούν -οφείλουν θα έλεγα εγώ!- να επιστραφούν στους δημότες. Οριζόντια και σε κάθε νοικοκυριό, γραφείο ή κατάστημα. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο 50% των τελών μιας χρονιάς που ανέρχονται σε 35 εκατ. Ευρώ. Ανταποδοτικότητα σημαίνει πληρώνεις για να παίρνεις έργα και υπηρεσίες. Δε σημαίνει σε πληρώνω για να τα τοκίζεις στην τράπεζα. Όπως βλέπετε όλα αυτά είναι τεκμηριωμένα με ποσά, κωδικούς και διαδικασίες. Μάλλον κάποιοι ενοχλούνται που ψάχνουμε νούμερα και ασχολούμαστε με την βελτίωση της καθημερινότητας του κάθε δημότη. Αφήνω λοιπόν σε σας την κρίση για το ποιοι είναι λαϊκιστές!

Βιώνουμε μία περίοδο απαξίωσης της πολιτικής. Όλο και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι όσοι εμπλέκονται στην πολιτική, κεντρικά αλλά και στην αυτοδιοίκηση, το κάνουν για να αποκομίσουν προσωπικό όφελος, οικονομικό ή όποιο άλλο. Σε ό,τι αφορά τη δική σας απόφαση να είστε υποψήφιος δήμαρχος, τι απαντάτε σε αυτούς τους δύσπιστους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων την Κυριακή είναι πιθανό, για αυτόν κυρίως τον λόγο, να απέχουν από τις εκλογές;

Με τη συμμετοχή μόνο αλλάζουμε τα πράγματα. Διαφορετικά – ειδικά στις δημοτικές εκλογές – εκχωρούμε το δικαίωμα απόφαση για κάτι που καθορίζει τη δική μας καθημερινότητα σε τρίτους, εκτός πόλης και σίγουρα χιλιόμετρα μακριά από τη γειτονιά μας. Ή πάμε εμείς στην κάλπη ή πηγαίνουν κομματικοί μηχανισμοί, κομματικοί γραφειοκράτες που δεν ξέρουν κατά που πέφτει η Καμάρα και περιμένουμε μετά να ενδιαφερθούν για τα σκουπίδια και τη σχολική στέγη.

Αρά, μόνη λύση η συμμετοχή. Τώρα σχετικά με τα προσωπικά οφέλη δεν μπορώ να απαντήσω για το σύνολο των υποψηφίων, ούτε για λογαριασμό του πολιτικού συστήματος. Θα πω ότι οι πολίτες έχουν εν μέρει δίκιο αλλά θα μιλήσω για εμένα. Έχω ένσημα στην πραγματική ζωή, έχω εργαστεί στη ζωή μου και έχω την τύχη να μην έχω κάποια οικονομική ανάγκη για τον βιοπορισμό μου. Δεν χρωστάω σε κανέναν παρά μόνο στην πόλη.