Skip to main content

Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι τιμές τροφίμων τον Μάιο – Καίει το σιτάρι

Οι τιμές των τροφίμων τον φετινό Μάιο είναι 22,8% υψηλότερες σε σχέση με πέρσι και κοντά στο ιστορικό υψηλό του Μαρτίου.

Υποχώρησαν ελαφρώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Μάιο, αλλά παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά το ρεκόρ του Μαρτίου.

Ο μηνιαίος δείκτης του Οργανισμού του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) για τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων διαμορφώθηκε στις 157,4 μονάδες, καταγράφοντας μείωση 0,6% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Παρά τη μηνιαία πτώση, οι τιμές των τροφίμων τον φετινό Μάιο είναι 22,8% υψηλότερες σε σχέση με πέρσι και κοντά στο ιστορικό υψηλό του Μαρτίου.

Αν και τον Μάιο καταγράφηκε μικρή πτώση στις τιμές γαλακτοκομικών, ζάχαρης και φυτικών ελαίων, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 5,6%, τα δημητριακά γενικότερα ήταν πιο 2,2% και η τιμή του κρέατος έφτασε σε ιστορικό υψηλό.

Η αύξηση στην τιμή του σιταριού συνδέεεται με την ανακοίνωση του εμπάργκο στις εξαγωγές από την Ινδία, καθώς και με τη μείωση των προβλέψεων για την παραγωγή δημητριακών στην Ουκρανία. Σε διάστημα ενός χρόνου, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 56,2%.

Ο δείκτης FAO των φυτικών ελαίων οπισθοχώρησε κατά 3,5%, χάρη στην άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φοινικέλαιου από την Ινδονησία. Αντίστοιχη μείωση κατέγραψε και ο δείκτης για τα γαλακτοκομικά.

«Οι περιορισμοί των εξαγωγών δημιουργούν αβεβαιότητα στην αγορά και μπορεί να επιφέρουν άνοδο των τιμών και αυξημένη αστάθεια», υπογραμμίζει ο επικεφαλής των οικονομολόγων του FAO Μάσιμο Τορέρο Κουγέν.

Ο οργανισμός προβλέπει επίσης μια «πιθανή μείωση» της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών στη διάρκεια του 2022 -η πρώτη σε διάστημα τεσσάρων ετών- που αναμένεται να μειωθεί στους 2,7 δισεκ. τόνους, 16 εκατομμύρια κάτω από την παραγωγή ρεκόρ που εκτιμάται για το 2021.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters, AFP