Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
x

KΟΝΤΡΑ ΞΑΝΘΟΥ-ΠΛΕΥΡΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ανδρέα Ξανθού και του Θάνου Πλεύρη με αφορμή την τριήμερη απεργία των εργαστηριακών γιατρών.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Σχολιάζοντας τη νέα τριήμερη απεργία των εργαστηριακών γιατρών της χώρα (που ξεκίνησε σήμερα 18/7), ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, επεσήμανε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται «για τη δυσβάστακτη και μη διαχειρίσιμη πλέον μορφή που έχει πάρει το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), που επιβαρύνει οριζόντια και ανισότιμα τα διαγνωστικά εργαστήρια».

«Η κινητοποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για δραστική παρέμβαση στο ζήτημα της διαγνωστικής δαπάνης. Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση αυτή εδράζεται στην αγωνία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για την επιβίωση ενός κλάδου που καλύπτει σημαντικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας και καλούμε τον υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, σε ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο μαζί τους.

«Το στοίχημα της ‘επόμενης μέρας’ μετά την πανδημία είναι η γενναία επένδυση νέων πόρων (ανθρώπινων και υλικών) για την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και για τη βιώσιμη συνεργασία του με έναν ιδιωτικό τομέα που θα λειτουργεί με κανόνες και έλεγχο, με τελικό στόχο την καθολική, ισότιμη και ποιοτική κάλυψη των αναγκών των πολιτών και την εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων», είπε ο κ. Ξανθός και ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης, ανέφερε σειρά προτάσεων και δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό δηλώνοντας ότι: «Η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Ξανθό, που ο ίδιος δεν έκανε τίποτα για τη μείωση του claw back και αντιθέτως ενέταξε στην αποζημίωση δεκάδες εξετάσεις χωρίς να μεταφέρει πόρους στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών κατά τη θητεία του, κάνοντας δήθεν κοινωνική πολιτική αυξάνοντας το claw back. Πρώτη φορά οι προϋπολογισμοί των διαγνωστικών κέντρων έχουν αυξηθεί 57 εκ ευρώ για το 2021 και 55 εκ ευρώ για το 2022, ενώ αναμένεται και επιπλέον ενίσχυση. Παράλληλα ρυθμίστηκε το θηριώδες claw back που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε 120 δόσεις και λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την μείωση του. Με real time έλεγχο, δείκτες ποιότητας και έλεγχο συνταγογράφησης προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη δραματική κατάσταση που παρέδωσε ο ίδιος στον κλάδο».

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ