Skip to main content

Κόπτσης: Υποκινούμενες οι καταλήψεις στα σχολεία - Και οι μάσκες στα αιτήματα

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης δήλωσε πεπεισμένος ότι υπάρχει υποκίνηση και τόνισε πως ελλοχεύει κίνδυνος σωματικής ακεραιότητας των παιδιών.

Την πεποίθηση ότι υπάρχει υποκίνηση για τις καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στον Flash 99,4.

Υπό κατάληψη βρίσκονται 60 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία με μια αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες ενώ δίνεται αγώνας από πλευράς του κ. Κόπτση να ενημερώσει και να πείσει τους μαθητές των σχολείων, προκειμένου να ξεκινήσει η διδακτική διαδικασία.

«Πεπεισμένος ότι υπάρχει υποκίνηση»

Τα αιτήματα των παιδιών αναφέρονται σε όριο 15 μαθητών ανά τμήμα, άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων. Ωστόσο, ο κ. Κοπτσής παραδέχεται ότι «ανάμεσα στα αιτήματα, άσχετα αν το αρνούνται, ήταν και αυτό για τις μάσκες», το οποίο διαπίστωσε κατά τη συνομιλία του με τους εκπροσώπους των 15μελών των σχολείων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει υποκίνηση. Έχω δει δημοσίευση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης να αναφέρει: ''Παιδιά σηκωθείτε! Όλοι καταλήψεις. Κανένα σχολείο χωρίς κατάληψη''. Και ένα άλλο: ''Μπράβο στα σχολεία! Ξεκινήστε και οι υπόλοιποι να κάνετε καταλήψεις''», σημειώνει ο κ. Κόπτσης.

Παράλληλα, θεωρεί εξωφρενικό παιδιά, 13 χρονών να θέτουν φραγμούς με αλυσίδες σε σχολεία και οι γονείς να μην καθοδηγούν και σωφρονίζουν τα παιδιά τους. Υπογράμμισε δε πως είναι απαραίτητη η αποτελεσματική παρέμβαση των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Κόπτσης δήλωσε στο politic.gr ότι ένας γονέας επισκέφτηκε τον διευθυντή ενός σχολείου και είπε: «είπες στο παιδί μου να μην συμμετέχει στην κατάληψη; Θα στείλω δικηγόρο», ενώ παραδέχτηκε ότι στέλνουν εξώδικα μέσω δικηγόρων για τη μη χρήση μάσκας.

Ελλοχεύει κίνδυνος της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών

Μείζον ζήτημα τίθεται πλέον για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, καθώς εκτός του κορωνοϊού, υπάρχουν και καταγγελίες για περιστατικά ξυλοδαρμού και απόπειρας βιασμού. Εκτροχιάζεται η κατάσταση μέρα με τη μέρα και ο κ. Κόπτσης κάνει έκκληση βοηθείας προς όλους να συνετιστούν και να διακοπούν οι καταλήψεις.

«Σε δύο ΕΠΑΛ, 1.200 παιδιών που είναι υπό κατάληψη παρατηρήθηκαν δεκάδες παιδιά να συνωστίζονται, μία μαθήτρια από σχολείο στους Νέους Επιβάτες τραυματίστηκε όταν πήδηξε από κάγκελα και ενδεχομένως να γίνει επέμβαση, καταγγέλθηκε απόπειρα βιασμού» ενώ σήμερα, όπως ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, διερευνάται ακόμα ένα περιστατικό, ίσως, ξυλοδαρμού.

«Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι εξαιρετικά μεγάλος. Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παιδιών, πρέπει να διαφυλάσσουμε την υγεία τους και να βοηθήσουν όλοι σε αυτό», πρόσθεσε ο κ. Κόπτσης.

Τέλος, αναφορικά με την επίλυση των αιτημάτων ο κ. Κόπτσης επεσήμανε ότι «πολεμάμε και βρίσκουμε λύσεις κατά περίπτωση σε κάθε σχολείο. Να έρθουν να συζητήσουμε για να βρεθούν λύσεις», ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στεγαστικό 20 ετών, ούτε δια μαγείας να χτίσουμε νέα σχολεία και να φέρουμε 50 καθηγητές».