Skip to main content

Κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, ένα εκατομμύριο αφίξεις μέσα στην εβδομάδα

Η δυναμική των αφίξεων διατηρείται στα ύψη καθώς και την ερχόμενη εβδομάδα οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις φτάνουν τις 957 χιλιάδες.

Απογειώνεται η τουριστική κίνηση και μόνο αυτή την εβδομάδα οι αφίξεις από το εξωτερικό αναμένεται να πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου είναι προγραμματισμένες σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις 960 χιλιάδες θέσεις.

Η δυναμική των αφίξεων διατηρείται στα ύψη όλο το μήνα, καθώς και την ερχόμενη εβδομάδα οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις φτάνουν τις 957 χιλιάδες.

Πρώτοι στις αφίξεις για όλο τον Αύγουστο είναι οι Βρετανοί τουρίστες και ακολουθούν οι αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας.

Αντίστοιχα, τα αεροδρόμια με την υψηλότερη τουριστική κίνηση είναι της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου και της Μυκόνου.

Πιο κοντά στο ρεκόρ

Οι επιδόσεις που καταγράφονται στους τουριστικούς προορισμούς όλο το καλοκαίρι, φέρνουν πιο κοντά το στόχο για νέο ρεκόρ φέτος στα έσοδα, που αναμένεται να φτάσουν τα είκοσι δισεκατομμύρια.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Τουρισμού, οι αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας κινήθηκαν φέτος τον Ιούλιο πάνω από τον Ιούλιο του 2019 σε πολλούς προορισμούς όπως η Ρόδος, όπου οι Γερμανοί είναι περισσότεροι κατά 24,6% και οι Βρετανοί 21%. Στα Χανιά οι Γερμανοί τουρίστες είναι στο +78,3% και οι Βρετανοί στο +43,2%.

Παράλληλα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος” τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 29% περισσότερες αφίξεις από την Γερμανία, 15% από την Γαλλία, από το Ισραήλ 19% από τη Σερβία 257% και από την Τουρκία 177%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν τα πράγματα κυλήσουν με μια σχετική ομαλότητα, τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019, όταν στον τουριστικό καλάθι είχαν εισρεύσει 18 δισ.

Ενδεικτικά της αυξημένης τουριστικής ροής από το εξωτερικό είναι και τα τελευταία στοιχεία της Fraport Greece. Σε επίπεδο 7μηνου (Ιανουάριος – Ιούλιος), "ισοφαρίστηκε" σχεδόν η επίδοση του 2019, καθώς φέτος διακινήθηκαν 16,21 εκατ. επιβάτες έναντι 16,25 εκατ. επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ήτοι μείωση μόλις 0,2%.    
 
Τον Ιούλιο μάλιστα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece διακινήθηκαν 5,91 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 11,1% σε σχέση με το 2019 και 64,8% σε σχέση με πέρσι.

Πηγή: capital.gr