Skip to main content

Κορωνοϊός - Γαλλία: 160.000 αστυνομικοί επί ποδός

Πανέμορφη η γαλλική ύπαιθρος αυτή την εποχή, αλλά οι πολίτες καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους λόγω κορωνοϊού. Αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούν τα μέτρα

Κυριακή των Βαίων σήμερα για τους καθολικούς. Σχολικές διακοπές, ανοιξιάτικος καιρός και αβάσταχτη η διάθεση πολλών να ξεχυθούν στην εξοχή και να ξεφύγουν από τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού, ο οποίος έχει ήδη χτυπήσει θανάσιμα 7.500 πολίτες σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων οι 2.000 σε γηροκομεία.

Με έκτακτα μέτρα και με την κινητοποίηση 160.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων σε δρόμους, διόδια και σταθμούς τρένων, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα και να αποτρέψει τις μετακινήσεις σε μεγάλη κλίμακα. «Ο αγώνας είναι ακόμη μπροστά μας» προειδοποιεί ο υπουργός Εσωτερικών. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν την Παρασκευή και θα συνεχιστούν, μέρα και νύχτα, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Φρένο και στο AirBnb

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: σε δύο εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς, στα νησιά Ρε και Ολερόν στις ακτές του Ατλαντικού, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο υπουργός έχει συστήσει σε πλατφόρμες ενοικίασης να μην προχωρήσουν σε καμία εποχική μίσθωση. Μοναδική εξαίρεση θεωρούνται οι «επιτακτικοί επαγγελματικοί λόγοι», για τους οποίους ωστόσο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στο μεταξύ η γαλλική Ιατρική Ακαδημία έθεσε τέλος στις όποιες αμφισβητήσεις για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Με σύστασή της υποδεικνύει τη «γενικευμένη χρήση» της μάσκας, ακόμα και με αυτοσχέδιες κατασκευές. Στις εξόδους από το σπίτι στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, επισημαίνει η Ιατρική Ακαδημία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle