Skip to main content

Κορωνοϊός - Κίνα: Πειραματικό εμβόλιο διατίθεται ήδη στην αγορά προς 51 ευρώ

Από την Πέμπτη άρχισε η διάθεση του εμβολίου Sinovac Biotech στην πόλη Τζιασίνγκ, στην ανατολική Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικών αξιωματούχων.

Την εμφάνισή του στην κινεζική αγορά έκανε πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όποιος επιθυμεί και πληρεί κάποια κριτήρια μπορεί να το αγοράσει έναντι 400 γουάν (51 ευρώ).

Από την Πέμπτη άρχισε η διάθεση του εμβολίου Sinovac Biotech στην πόλη Τζιασίνγκ, στην ανατολική Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικών αξιωματούχων που είπαν ότι όσοι έχουν ηλικία από 18 έως 59 ετών και έχουν «άμεσες ανάγκες» μπορούν να το αγοράσουν και να αναζητήσουν σχετικές οδηγίες στις κλινικές. Το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων της πόλης δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο άμεσες ανάγκες.

Το πειραματικό αυτό εμβόλιο (Sinovac σημαίνει κινεζικό εμβόλιο) χορηγείται ήδη σε υγειονομικό προσωπικό και άλλες ομάδες πληθυσμού. Δεν είναι γνωστό ακόμη σε πόσα άτομα έχει ήδη χορηγηθεί.

Το εμβόλιο είναι σε δύο δόσεις που πρέπει να έχουν χρονική απόσταση 28 ημερών μεταξύ τους.

Παρότι 11 εμβόλια στην Κίνα έχουν μπει σε κλινικές δοκιμές, με τά τέσσερα από αυτά να είναι ήδη στην τελική φάση των δοκιμών, κανένα από αυτά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση για μαζική διανομή. Ωστόσο κάποια από αυτά έχουν εγκριθεί για έκτακτη χρήση καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη κάποιες σοβαρές παρενέργειες, μεταδίδει το kathimerini.gr.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δηλώσει ότι τα κινεζικά εμβόλια θα αποτελούν «παγκόσμιο κοινωνικό αγαθό», με την πρόθεση να διανεμηθούν σε πολλές χώρες. Η Κίνα έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διανομή εμβολίων κορωνοϊού σε αναπτυσσόμενες χώρες.