Skip to main content

Κορωνοϊός - Κυριακίδου: Στόχος να εγκρίνουμε έως πέντε νέα φάρμακα μέχρι το τέλος του 2021

Στόχος μας είναι να εγκρίνουμε έως και πέντε νέα φάρμακα στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, σημείωσε η επιτρόπος για την Υγεία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για δύο φάρμακα για την COVID-19, - το Ronapreve και το Regkirona - τα οποία η Επιτροπή προσδιορίζει ως πολλά υποσχόμενα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία μπορεί να ληφθούν κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης που βασίζονται σε αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα.

Χαιρετίζοντας αυτή τη σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο της Στρατηγικής, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι «με τις λοιμώξεις από την COVID-19 να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε υποσχόμενες θεραπείες να αναπτύσσονται ως μέρος της θεραπευτικής στρατηγικής μας για τον κορωνοϊό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς τον στόχο μας να εγκρίνουμε έως και πέντε νέα φάρμακα στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους».

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της COVID-19, την προστασία από λοιμώξεις, νοσηλεία, απώλεια ζωής και μακροπρόθεσμες συνέπειες ασθένειας. Ενώ η ΕΕ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, οι πολίτες θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να χρειάζονται ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της μόλυνσης και τη βελτίωση των προοπτικών όχι μόνο για ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά και για επιβίωση».

«Στο πλαίσιο της θεραπευτικής στρατηγικής μας, υποστηρίζουμε επίσης τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα μέσω των κοινών μας προμηθειών στην ΕΕ. Δύο συμφωνίες προμηθειών έχουν ήδη συναφθεί μέχρι στιγμής και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερες θεραπείες για την COVID-19 υπό αξιολόγηση από τον EMA» προσέθεσε.

Παράλληλα επισήμανε ότι «ο EMA αξιολογεί σήμερα άλλα έξι φάρμακα που θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση σύντομα, υπό την προϋπόθεση ότι τα τελικά δεδομένα δείχνουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτή η ταχεία πρόοδος στο πλαίσιο της φιλόδοξης θεραπευτικής στρατηγικής μας δείχνει τι μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Τέλος, η Επίτροπος Υγείας τόνισε ότι «ο εμβολιασμός είναι η μόνη προληπτική διέξοδος από την κρίση».